Skip to main content
search
VijestiSvijet

Shell i Simply Blue napuštaju projekte plutajućih vjetroelektrana

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Shell i Simply Blue odlučili su da se povuku iz zajedničkih preduzeća za plutajuće vjetroelektrane kako bi se bolje fokusirali na druga tržišta.

Shell je potpisao ugovor o kupoprodaji sa Hexicon-om prenoseći puno vlasništvo nad zajedničkim preduzećem MunmuBaram. Prema ugovoru, Hexicon će povećati svoj udio u projektu sa 20 na 100%, povećavajući portfelj projekta za 900 MW.

Projekat MunmuBaram, koji je prvobitno pokrenut 2018. godine, razvija plutajuću vjetroelektranu snage 1.125GW, planiranu u blizini obale grada Ulsan u jugoistočnom regionu Južne Koreje.

Puno vlasništvo nad projektom MunmuBaram podržava infrastrukturni fond fokusiran na čistu energiju, Glennmont Partners. Cijena kupovine za akviziciju biće plaćena prvim avansom od 5 miliona dolara. Ugovor takođe uključuje dogovor o dijeljenju profita do 50 miliona dolara tokom tri godine.

Ukoliko, Hexicon proda svoje udjele u MunmuBaram-u, veličina dijela profita zavisi od nekoliko parametara, uključujući vremenski okvir i neto prihod. Jednom kada se transakcija zaključi, projekat će predstavljati oko 15% neto portfolija Hexicon-a u pogledu megavata.

U odvojenom razvoju događaja, Eolus i Simply Blue Group dogovorili su prenos punog vlasništva nad zajedničkim preduzećem SeaSapphire na Eolus.

SeaSapphire, koji je u vlasništvu 50/50, osnovan je 2022. godine da bi zajednički razvijao projekte plutajućih vjetroelektrana u nordijskim zemljama. Saradnja uključuje projekte u Švedskoj i Finskoj. Svi projekti su u ranim fazama razvoja.

Nakon strateškog pregleda svog portfolija, Simply Blue odlučio je da se povuče iz nordijskih zemalja i prenese svojih 50% udjela na Eolus u zamjenu za budući mehanizam.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply