Skip to main content
search
VijestiSvijet

„Shell-ov“ profit u četvrtom kvartalu smanjen na 7,3 milijarde dolara, prodaja LNG-a porasla

AAA

Izvor fotografije: JuliusKielaitis / Shutterstock.com

Shell je prijavio pad svoje prilagođene zarade u četvrtom kvartalu prošle godine, dok je njegova prodaja LNG-a porasla u poređenju sa istim periodom 2022. godine. 

Kompanija je saopštila da je njena prilagođena zarada dostigla 7,3 milijarde dolara u kvartalu, što je pad od 25,5 odsto u poređenju sa 9,81 milijardu dolara u prošloj godini.

Prihod koji se pripisuje akcionarima „Shell-a“ iznosio je samo 474 miliona dolara, u poređenju sa 10,4 milijarde dolara u četvrtom kvartalu 2022. godine i 7,04 milijarde dolara u prethodnom kvartalu.

Ovi troškovi i nepovoljna kretanja su uključeni u identifikovane stavke koje broje neto gubitak od 6 milijardi dolara u kvartalu, navodi se u saopštenju.

Protok novca iz poslovnih aktivnosti za četvrti kvartal iznosio je 12,6 milijardi dolara.

Za cijelu 2023. godinu, „Shell-ova“ prilagođena zarada je smanjena za 29 odsto na 28,2 milijarde dolara, dok je prihod koji se pripisuje akcionarima „Shell-a“ smanjen za 54 odsto na 19,36 milijardi dolara.

„Shell“ je pad pripisao nižim ostvarenim cijenama nafte i gasa, nižim količinama i maržama prerade.

Izvršni direktor Wael Sawan rekao je da je „Shell“ „isporučio još jednu četvrtinu snažnog učinka“.

„Kako ulazimo u 2024., nastavljamo da pojednostavljujemo našu organizaciju sa fokusom na isporuku veće vrijednosti sa manje emisija“, rekao je.

Prodaja LNG-a porasla je za 13 odsto u poređenju sa 16,01 milion tona u prethodnom kvartalu.

„Shell“ je prodao 67,09 miliona tona LNG-a tokom 2023. godine, što je porast od 2 odsto u poređenju sa 65,98 miliona tona u 2022. godini.

Obim tečnosti je porastao za 4,1 odsto na godišnjem nivou, na 7,06 miliona tona u četvrtom kvartalu, i 3 procenta u poređenju sa 6,88 miliona tona u prethodnom kvartalu.

Integrisani segment gasa kompanije prijavio je prilagođenu zaradu od oko 3,96 milijardi dolara u četvrtom kvartalu.

Ovo je u poređenju sa 5,96 milijardi dolara u istom periodu prošle godine i 2,52 milijarde dolara u prethodnom kvartalu.

Zarada u segmentu od 1,72 milijardi dolara opala je u poređenju sa 5,29 milijardi dolara u istom kvartalu 2022. i sa 2,15 milijardi dolara u prethodnom kvartalu.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, integrisana zarada od gasa je odražavala neto efekat većeg doprinosa od trgovine i optimizacije, i ostvarenih cijena (povećanje od 1.559 miliona dolara), i veće količine (povećanje od 81 milion dolara), djelimično kompenzovanih većim operativnim troškovima (povećanje od 146 miliona dolara), i nepovoljna kretanja odloženog poreza, rekao je „Shell“.

„Shell je prošlog meseca objavio da očekuje „značajno“ veće rezultate u trgovini i optimizaciji svog integrisanog gasnog poslovanja u četvrtom kvartalu 2023. godine u poređenju sa prethodnim kvartalom.”

Izvor:

Podijeli vijest:

Leave a Reply