Skip to main content
search
VijestiSvijet

Shell predviđa da će globalna potražnja za LNG-om porasti za više od 50 posto do 2040.

By 19/02/2024February 20th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prema najnovijoj Shell-ovoj analizi LNG tržišta za 2024. godinu, prognozira se da će globalna potražnja za tečnim prirodnim gasom porasti za više od 50% do 2040. godine. Taj rast podstaknut je prelaskom industrije sa uglja na plin u Kini, te povećanom upotrebom LNG-a u južnoj i jugoistočnoj Azijii.

Prema Shell-u, globalna trgovina LNG-om dostigla je 404 miliona tona u 2023. godini, što predstavlja porast u odnosu na 397 miliona tona u 2022. godini. Uprkos ograničenim zalihama LNG-a koje su suzile rast, cijene su ostale iznad istorijskog prosjeka, čime je održana nestabilnost na tržištu.

Shell predviđa da će potražnja za LNG-om dostići između 625 i 685 miliona tona godišnje do 2040. godine, dok je prošle godine kompanija najavila očekivanja od 650 pa do preko 700 miliona tona godišnje do iste godine.

Steve Hill, izvršni potpredsjednik Shell Energy, ističe da će Kina vjerovatno predvoditi rast potražnje za LNG-om zbog prelaska sa uglja na gas radi smanjenja emisija ugljenika, posebno u sektoru kineskog čelika koji sam emituje više štetnih gasova nego Velika Britanija, Njemačka i Turska zajedno.

Povećana potražnja za LNG-om mogla bi se očekivati i u dijelovima Južne Azije i jugoistočne Azije uslijed pada domaće proizvodnje gasa, ali će to zahtijevati značajna ulaganja u infrastrukturu za uvoz plina, napominju iz Shell-a.

Shell zaključuje da su relativno blage zimske temperature, povećana proizvodnja nuklearne energije te blagi ekonomski oporavak u Kini pomogli u stabilizaciji globalnog tržišta gasa u 2023. godini, smanjujući cijene i nestabilnost u poređenju sa prethodnim razdobljima, ali one i dalje ostaju više nego prije 2021. godine.

Izvor: LNG Prime

Podijeli vijest:

Leave a Reply