Skip to main content
search
VijestiSvijet

Singapur: Desetogodišnji plan za poboljšanje života

By 15/03/2024March 16th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije:geoconnectasia.com

Na čelu sa Singapore Land Authority – SLA i Maritime and Port Authority of Singapore – MPA, novo pokrenuti Singapore Geospatial Master Plan (2024 – 2033) omogućiće inovacije zasnovane na geoprostornim tehnologijama, koje će koristiti širim segmentima društva, dok se adresiraju složeni izazovi sa kojima se Singapur suočava kao ostrvska država. Nadovezujući se na prvi master plan, ova druga iteracija integriše razvoj podataka o kopnenom i morskom prostoru i iscrtava put nacionalnog geoprostornog razvoja za narednu deceniju u kopnenim i pomorskim domenima, prema viziji Singapura kao „Vodećeg globalnog geoprostornog centra“.

Na ceremoniji otvaranja Geo Connect Asia 2024, SLA i MPA otkrili su nekoliko novih strateških partnerstava i ključnih inicijativa za proširenje mainstream-a korišćenja geoprostorne tehnologije kako bi bio od koristi većem broju građana, poboljšao kvalitet života i ojačale geoprostorne sposobnosti Singapura.

Nova partnerstva i inicijative od strane SLA i MPA najavio je g. Edwin Tong, ministar za kulturu, zajednicu i mlade, i drugi ministar za pravo, koji je bio počasni gost na događaju.

Pristupačnost geoprostornih tehnologija može donijeti opipljive koristi u naš svakodnevni život, posebno u sektorima kao što su socijalna zaštita i zdravstvo. Kroz usku saradnju sa ključnim partnerima u ovim sektorima, geoprostorne alatke i rješenja mogu podržati nacionalne programe kao što su HealthierSG i Enabling Master Plan 2030.

Korišćenje podataka o moru za podršku zaštiti od klimatskih promjena i planiranju adaptacije

GeoSpace-Sea je inicijativa MPA za integraciju i pružanje pristupa autoritativnim i konsolidovanim geoprostornim podacima o moru i obali. Centar za istraživanje klimatskih promjena Singapura, koji djeluje pod National Environment Agency (NEA), koristi podatke o plimi iz GeoSpace-Sea za analizu porasta nivoa mora u Singapuru. To uključuje procjenu ekstremnih nivoa mora kao dio Nacionalnog programa za nivo mora, doprinoseći proizvodnji tačnih projekcija nivoa mora za podršku planovima adaptacije na klimatske promjene. Podaci GeoSpace-Sea takođe se koriste u razvoju modela poplava na obali i unutrašnjosti PUB-a[1] i analizama o adekvatnosti mjera zaštite obale.

Podsticanje Geoprostornih Inovacija u Pomorskim Domenima

MPA razvija sposobnosti u različitim domenima kako bi uspostavila sveobuhvatnu situacionu svijest o svom operativnom okruženju za podršku planiranju operacija i upravljanju incidentima.

U podmorskom domenu, MPA sarađuje sa BeeX, kompanijom iz Singapura baziranom na dubokoj tehnologiji, za mapiranje i pružanje sveobuhvatnog pregleda podmorskog okruženja. Sa sve većom upotrebom podvodnih dronova, sposobnost boljeg vizualizovanja podmorskog okruženja omogućiće sigurnu navigaciju i aktivno upravljanje operacijama podvodnih dronova, kao što su infrastruktura morskog dna i podvodni pregledi.

U morskom domenu, sistem aktivnog upravljanja sidrištima MPA koristiće veštačku inteligenciju i podatke iz GeoSpace-Sea za dodjelu i optimizaciju korišćenja ograničenog prostora za sidrenje brodova. Ovo je sposobnost koja će biti sve važnija za osiguranje bezbjednosti kako se volumen brodova koji pristižu u Luku Singapura povećava.

Singapur je zastupljen na različitim ključnim platformama u Ujedinjenim Nacijama (UN) kako bi usmjerio razvoj i primjenu geoprostornih podataka za rješavanje globalnih klimatskih pitanja i podršku razvoju država. Ključne pozicije koje drži uključuju su-predsjedavanje UN-ovoj Ekspertnoj grupi za upravljanje zemljištem i administraciju, potpredsjednika za Regionalni komitet UN-ovog Globalnog upravljanja geoprostornim informacijama (UN-GGIM), i su-predsjedavanje Radnoj grupi UN-GGIM-a za pomorske geoprostorne informacije.

Geoprostorni Master Plan Singapura 2024 – 2033 je živi plan koji će evoluirati u odgovoru na nove potrebe, izazove i prilike Singapura. Poslužit će kao polazna tačka za izgradnju skupa geoprostornih inicijativa, radeći u saradnji sa različitim korisnicima i istraživačkim partnerima.

Izvor: mpa.gov.sg

Podijeli vijest:

Leave a Reply