Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Singapur domaćin testiranja digitalnog identiteta brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Singapur će poslužiti kao testna platforma za korišćenje digitalnog identiteta brodova u pomorskim primjenama poput digitalnog odobrenja za ulazak u luku i digitalnog bunkerisanja.

Tokom tekućeg Singapore Maritime Week-a, Pomorska i lučka uprava Singapura (MPA) pristala je da bude domaćin probi takozvanog “Marine Vessel Pass-a” (MVP).

S&P Global Market Intelligence upravlja bazom podataka IMO-a o jedinstvenim identifikacionim brojevima koji su dodjeljeni svim brodovima i već nekoliko godina radi sa Bunkerchain na razvijanju MVP-a.

“Zamišljamo jedinstveni digitalni prolaz za sve brodove vezan za IMO broj broda koji omogućava digitalne transakcije i automatizaciju procesa tokom poziva u luke”, navodi Bunkerchain na svojoj web stranici. “Isti IMO broj se nikada ne dodjeljuje drugom brodu i prikazan je na brodskim sertifikatima. Slično je digitalnim identitetima građana vezanim za bazu podataka o nacionalnom registracionom ID-u.”

“Digitalni identitet broda igra ključnu ulogu u činjenju elektronskih transakcija sigurnijim, pouzdanijim i efikasnijim u pomorskom sektoru”, izjavila je MPA u saopštenju. “Kada se koristi zajedno sa elektronskim potpisima, ove digitalne tehnologije će eliminisati potrebu za fizičkim pečatima brodova i potpisima mastilom, te ubrzati prelazak na potpuno digitalne, sigurne i bezpapirne operacije.”

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply