Skip to main content
search
VijestiSvijet

Singapur, Long Beach i Los Angeles pokrenule strategiju partnerstva za zeleni i digitalni pomorski koridor

By 11/12/2023December 12th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Luke Singapur, Long Beach i Los Angeles, nedavno su lansirale strategiju partnerstva za zeleni i digitalni pomorski koridor kroz Tihi okean.

Pomorska i Lučka Uprava Singapura (MPA) i lučke vlasti dva glavna kalifornijska centra potpisale su sporazum na konferenciji Ujedinjenih Nacija o klimatskim promjenama.

Širina saradnje i metrike performansi u strategiji potvrđuju posvećenost partnera koridora globalnom djelovanju u digitalizaciji, dekarbonizaciji i povećanju efikasnosti u sektoru pomorstva.

Strategija partnerstva je objavljena nakon potpisivanja memoranduma o sporazumu od strane tri luke organizacije na Singapore Maritime Week-u u aprilu 2023.

Potpisivanje sporazuma formalizovalo je saradnju, koja je podržana od strane C40 Cities organizacije i ima za cilj razvoj zelenog i digitalnog pomorskog koridora koji povezuje tri globalna lučka hub-a.

„U poslednje dvije decenije, shvatili smo da je saradnja između partnera u pomorskoj industriji ključ za ostvarivanje značajnog napretka u smanjenju emisija i čišćenju vazduha.“ izjavio je Mario Cordero, izvršni direktor luke Long Beach.

Strategija predviđa korake za ubrzavanje dekarbonizacije pomorske industrije omogućavajući  first-mover organizacijama da postignu neto-nulte emisije stakleničkih gasova u najranijem mogućem terminu, u skladu sa ciljevima definisanim u Strategiji IMO-a 2023 o minimiziranju GHG emisija, koje proizvode brodovi.

Luke i C40, kao i akcionari lanca vrijednosti iz naftne i pomorske industrije, sarađivaće na sljedećim zadacima:

  • Koordinacija aktivnosti dekarbonizacije: Partneri će pomoći u kataliziranju i koordinisanju napora kako bi brodovi koji pristaju u tri luke što prije dostigli neto-nulte emisije stakleničkih gasova.
  • Stvaranje dogovora o najboljim praksama zelenog pomorstva: Partneri će raditi na postizanju dogovora o najboljim praksama i standardima zelenog pomorstva.
  • Poboljšanje pristupa i usvajanja tehnologije i digitalnih rješenja: Partneri će sarađivati na razvoju i primjeni inovativne tehnologije i digitalnih rješenja za poboljšanje efikasnosti, otpornosti i dekarbonizacije lanca snabdijevanja, smanjujući troškove i povećavajući pouzdanost.
  • Iskorišćavanje mreža: Partneri će sarađivati sa akcionarima koji učestvuju u postojećim projektima zelenog pomorstva, uključujući one koje su razvile tri luke i druge strane, za povećanje upotrebe tehnologija, goriva i izvora energije sa nultim i gotovo nultim emisijama.

„Napredak ovog zelenog i digitalnog pomorskog koridora približava pomorski sektor jednom koraku bliže putanji usklađenoj sa 1,5 °C. Zeleno pomorstvo je moguće samo kroz saradnju, jer nijedan učesnik ne može priuštiti pokretanje, ako ne zna da će drugi vjerovatno pratiti.“ objasnio je Mark Watts, izvršni direktor organizacije C40 Cities.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply