Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Singapur ponovo otvara nekorišćene kontejnerske terminale kako bi ublažio zagušenja

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Pomorska i lučka uprava Singapura (MPA) je 30. maja saopštila da su operacije na zatvorenim kontejnerskim terminalima u centru grada privremeno nastavljene kako bi se smanjila gužva brodova koji čekaju na vez u drugoj najprometnijoj luci na svijetu.

MPA navodi: “Zabilježili smo velike poraste u obimu kontejnera i grupisanje dolazaka kontejnerskih brodova tokom prethodnih mjeseci usled poremećaja u lancima snabdijevanja na montažnim lokacijama.”

Singapur je između januara i aprila obradio 13,36 miliona TEU, što je skoro 9% više u odnosu na isti period prošle godine.

Veći broj dolazaka brodova van rasporeda i povećan obim kontejnera rezultirao je dužim vremenom čekanja brodova za kontejnerski vez. Iako, se većina kontejnerskih brodova vezuje odmah po dolasku, operater luke PSA je sarađivao sa brodarskim kompanijama na prilagođavanju rasporeda dolazaka gdje je to moguće, a gdje to nije moguće, MPA navodi da je prosječno vrijeme čekanja za kontejnerske brodove oko dva do tri dana. Međutim, druge procjene iz industrije su da su brodovi morali čekati do pet dana za vez.

Povećana potražnja za rukovanjem kontejnerima u Singapuru rezultat je toga što nekoliko kontejnerskih linija istovaruje više kontejnera u Singapuru kako bi nadoknadili propuštene plovidbe i stigli na svoje naredne rasporede. Broj kontejnera kojim se rukuje po brodu takođe je povećan.

MPA nastavlja: “Pored ovih zahtjeva, kontejnerske linije takođe koriste sposobnosti PSA za rukovanje teretom kako bi upravljale skladištenjem svojih kontejnera na brodovima radi brzog istovara tereta za naredne luke. To je znak povjerenja koje kontejnerske linije imaju u našu luku.”

Od kraja 2023. godine, kada je kriza u Crvenom moru navela brodove da se preusmjere oko Rta dobre nade, MPA i Ministarstvo saobraćaja (MOT) su sarađivali sa PSA na pripremi za veći broj dolazaka brodova.

Kao rezultat ponovnog otvaranja ranije neaktivnog terminala Keppel, PSA može povećati broj kontejnera kojim se rukuje nedjeljno sa 770.000 TEU na trenutnih 820.000 TEU.

Pored osam postojećih vezova u luci Tuas, kasnije ove godine počeće sa radom još tri nova veza. To će povećati ukupni kapacitet rukovanja luke.

PSA planira ubrzati puštanje u rad ovih novih vezova kako bi povećala ukupni kapacitet rukovanja kontejnerima u bliskoj budućnosti. MPA i PSA usko sarađuju sa glavnim operatorima i regionalnim feeder operatorima kako bi ih obavijestili o dostupnosti vezova i savjetovali ih o vremenima dolaska kako bi se minimizirala kašnjenja pri vezivanju.

Izvor: container-news.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply