Skip to main content
search
VijestiSvijet

Singapur premašio rekord od tri milijarde bruto tona u godišnjoj tonaži dolazaka brodova

By 26/12/2023December 28th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Singapurska luka zabilježila je rekordnih tri milijarde bruto tona (GT) u godišnjoj tonaži pristiglih brodova. Granica od tri milijarde GT pređena je dolaskom 8628 TEU, 98799 GT kontejnerskog broda pod zastavom Singapura, ONE OLYMPUS, na terminal Pasir Panjang 25. decembra 2023.

Ovo postignuće obilježeno je na događaju koji je organizovala Pomorska i lučka uprava Singapura (MPA) u PSA Horizons. Najvažniji faktor uspjeha singapurske luke, koji je omogućio ovo značajno postignuće je snažna tripartitna saradnja koja je postojala između sindikata, industrije i vlade. Ovo je jedan od ključnih elemenata koji nam daje prednost da ostanemo ispred konkurencije i podignemo Maritime Singapore do još većih visina.

Izvršni direktor MPA, g. Teo Eng Dih, rekao je: „Ponizni smo što je Singapur i dalje odabrana luka. Nastavit ćemo raditi sa svim našim tripartitnim saradnicima kako bi poboljšali efikasnost i sigurnost naše luke. Pokretanje Just-in-Time (JIT) platforme za planiranje i koordinaciju 1. oktobra ove godine za plovila koja pristaju na PSA terminalima i luci Jurong jedna je od takvih inicijativa. Platforma JIT pomoći će poboljšati manevrisanju brodova i optimizovati pristajanje u luku, a time i smanjiti emisije štetnih gasova sa ​​brodova. Postepeno će se proširivati ​​na sve brodove koji dolaze u Singapur od januara 2024.”

G-din. Ong Kim Pong, glavni izvršni direktor Grupe PSA International je rekao: „Postizanje granice od 3 milijarde GT značajno je postignuće. Povjerenje naših kupaca i napori mnogih generacija osoblja PSA-e od 1964. doveli su do evolucije PSA-a u pokretanju ekonomskog rasta Singapura i omogućavanju globalne trgovine. PSA ostaje predan pozicioniranju Singapura kao glavne čvorišne luke i pouzdanog čvora u globalnim lancima opskrbe pružanjem izvrsnosti usluge i održive povezanosti. Zajedno s našim osobljem, sindikatima, partnerima i kupcima, nastavit ćemo da inoviramo zajedno stvaramo  živahan i otporan pomorski Singapur koji prihvata digitalizaciju, održivost i razvoj talenata.”

Izvor: mpa.gov.sg

Podijeli vijest:

Leave a Reply