Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

SIRE 2.0: Revolucija pomorske bezbjednosti i ekološke usklađenosti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Segment transporta tankera je na ivici značajne transformacije sa dolaskom SIRE 2.0, napominje kapetan Aaron Cooper, direktor programa, OCIMF.

Postojeći program Izvještaja o inspekciji brodova (SIRE), ugrađen u industriju od 1993. godine, bio je kritično sredstvo dizajnirano da osigura da plovila ispunjavaju stroge bezbjednosne i ekološke standarde. Ovaj ažurirani, poboljšani i digitalizovani režim inspekcije plovila nastoji da revolucionira inspekciju transporta, usklađenost i izvještavanje.

U januaru je Međunarodni pomorski forum naftnih kompanija (OCIMF) pokrenuo treću fazu četvorofazne tranzicije na SIRE 2.0, omogućavajući svim korisnicima programa da učestvuju u probnim SIRE 2.0 inspekcijama u svrhu upoznavanja. U četvrtoj fazi, SIRE 2.0 će postati program komercijalne inspekcije, dok će postojeći SIRE (VIQ7) režim inspekcije na papiru biti povučen.

Kao digitalizovani program, sa fizičkim inspekcijama, SIRE 2.0 će preciznije izvještavati, na stalnoj osnovi, o kvalitetu plovila i njegove posade. To će ukazati na buduće moguće performanse, praćenjem pristupa zasnovanog na riziku i upotrebom poboljšanih alata, ojačanih procesa upravljanja i detaljnijih rezultata izvještavanja.

Faza 3, faza „beta testiranja“ u cijeloj industriji, omogućava svim operaterima plovila i kompanijama koje podnose zahtjeve, da se temeljno upoznaju sa novim procesom inspekcije.

SIRE 2.0 predstavlja značajnu nadogradnju u odnosu na svog prethodnika, i pomoći će poboljšanju kvaliteta inspekcija efektivnim prikupljanjem tačnih i relevantnih informacija, i ugradnjom naprednih tehnologija, kao što su digitalni alati za izvještavanje i analitika podataka u realnom vremenu.

Sa povećanom količinom podataka koji pristižu, sada je moguće da operateri plovila brzo identifikuju trendove i praznine koje nije bilo lako identifikovati sa SIRE sistemom na papiru. Vremenom, sa poboljšanim rezultatima izvještavanja i pristupom zasnovanim na riziku koji SIRE 2.0 pruža, industrija će postati proaktivnija, efikasnije se baviti trendovima i rizicima, prije nego što dođe do incidenata, za razliku od pukog reagovanja na njih.

Prelaskom na digitalizovani režim inspekcije, cilj je da se obezbijedi besprijekorna integracija sa postojećom infrastrukturom pomorskih podataka, podstičući kompatibilnost i efektivnu razmjenu podataka među zainteresovanim stranama. Ova standardizacija će olakšati kohezivniji i kolaborativniji pristup pomorskoj sigurnosti i usklađenosti na globalnom nivou.

OCIMF prepoznaje da prelazak na SIRE 2.0 predstavlja učenje i da će od korisnika programa zahtijevati da posvete vrijeme i resurse, kako bi osigurali uspješan prelaz. SIRE 2.0 označava ključni momenat u evoluciji pomorske bezbjednosti i ekološke usklađenosti. Nudi obećanje bezbjednije, transparentnije i efikasnije industrije transporta. Kada se posmatra iz te perspektive, sasvim je ispravno da ne postoji alternativa, nego da se gleda naprijed i oslanja se na dobro koje će ova promjena donijeti.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply