Skip to main content
search
VijestiSvijet

SIRE 2.0 ulazi u fazu ‘beta-testiranja’ na nivou industrije za inspekcije

By 26/01/2024January 30th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

The Oil Companies International Marine Forum (OCIMF) je započeo ‘Fazu 3’ tranzicije ka digitalizovanom Ship Inspection Report Programme (SIRE 2.0), što znači da svi korisnici programa sada mogu učestvovati u probnim inspekcijama SIRE 2.0.

OCIMF posebno ističe da je tokom protekle godine implementirao SIRE 2.0 (digitalizovanu i unaprijeđenu verziju široko korišćenog programa inspekcije tankera SIRE) koristeći ‘fazni pristup’. Faza 3, faza ‘beta-testiranja’ na nivou industrije, pruža priliku svim operatorima brodova, primaocima programa i kompanijama koje podnose izvještaje da se u potpunosti upoznaju sa novim procesom inspekcije pod SIRE 2.0.

OCIMF je obavijestio svoje članove i korisnike programa da će ovo biti jedinstvena prilika da učestvuju u inspekcijama SIRE 2.0 i identifikuju područja za poboljšanje prije nego što SIRE 2.0 postane komercijalni režim inspekcije tankera u Fazi 4, a SIRE (VIQ7) bude povučen.

“SIRE 2.0 predstavlja značajnu promjenu u načinu kako će se vršiti inspekcije tankera, zbog čega smo pristupili postepenom implementiranju novog programa. Nakon uspješno završenih probnih inspekcija od početka do kraja sa grupom uzoraka, dostigli smo ključni trenutak; dajući svim korisnicima programa priliku da probaju inspekcije SIRE 2.0 u Fazi 3 implementacije.” – objašnjava Aaron Cooper, Direktor Programa, OCIMF.

Kako je objašnjeno, inspekcije SIRE 2.0 će se vršiti u digitalnom formatu, u stvarnom vremenu, pri čemu inspektori popunjavaju Compiled Vessel Inspection Questionnaire (CVIQ) koristeći tablet uređaj. Prelazak na digitalno rješenje znači da će svaka inspekcija tankera biti posebna, sa pitanjima izvučenim iz ‘SIRE 2.0 Question Library’ koristeći algoritam za selektovanje pitanja na osnovu tipa broda, njegove opreme i operativne istorije za kreiranje jednokratnog Compiled Vessel Inspection Questionnaire (CVIQ).

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply