Skip to main content
search
VijestiSvijet

Sjevernoatlantski kit pronađen mrtav na „Martha‘s Vineyard“ obali

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Sjevernoatlantski kit pronađen je mrtav na sjeveroistočnim obalama „Martha’s Vineyard-a“ prošlog vikenda, kako je saopštila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA). Populacija je kritično ugrožena, i morski naučnici kažu da je svaka jedinka trenutno od suštinskog značaja za dugoročni opstanak vrste.

Ženke u uzrastu predviđenom za razmnožavanje, su posebno važne za opstanak Sjevernoatlantskog kita. Postoji samo 70 ženki sposobnih da rađaju potomstvo, od ukupne populacije od 360 kitova.

Prema NOAA, Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAV) i pleme Wampanoag su obezbijedili posmrtne ostatke, i obdukcija će biti obavljena. Kit je bio upleten u konopac u blizini repa.

„Iako još uvijek ne znamo uzrok smrti, znamo da zaplitanja mogu dovesti do dugotrajne patnje i smrti. Takođe znamo da ista moraju biti spriječena da bi se ova vrsta sačuvala od izumiranja.“, rekla je veterinarka „IFAW-a“, dr Sarah Sharp, govoreći za „Fox news“.

Zaplitanje ribolovne opreme je glavni uzrok morbiditeta i smrti među Sjevernoatlantskim kitovima, a „NOAA“ preduzima korake u smanjenju rizika.

„IFAW“ procjenjuje da je devet od deset smrtnih slučajeva Sjevernoatlantskih kitova uzrokovano udarima brodova ili zaplitanjima (od svih slučajeva u kojima se može utvrditi uzrok).

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply