Skip to main content
search
VijestiSvijet

Spašavanje Panamskog kanala će trajati godine i koštati milijarde, ako je uopšte moguće

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ostaci drevne šume pričaju priču o tome koliko su loše stvari na Panamskom kanalu pogođene sušom.

Nekoliko stotina metara od ogromnih tankera koji prevoze robu širom svijeta, mršave stabljike drveća izranjaju iznad vodene linije. To je sve što je ostalo od šume koja je bila poplavljena prije više od vijeka kako bi se stvorio kanal. Nije neuobičajeno vidjeti ih u vrhuncu suše – ali sada, odmah nakon što je obično kišni period, trebale bi biti potpuno potopljene.

One su vidljiv podsjetnik na to kako su isušeni uslovi paralisali vodeni put koji godišnje rukuje sa 270 milijardi dolara globalne trgovine. I nema lakog rješenja.

Uprava Panamskog kanala razmatra potencijalna rješenja koja uključuju vještačko jezero za dopunjavanje vode u kanalu i sijanje oblaka za povećanje padavina, ali oba rješenja zahtjevaju godine da bi bila sprovedena, ako su uopšte izvodljiva.

Sa nivoom vode koji zaostaje za šest stopa (1,8 metara) ispod normalnog, uprava kanala je ograničila broj brodova. Neki brodari plaćaju milione dolara da preskoče rastući red, dok drugi koriste duže, skuplje rute oko Afrike ili Južne Amerike.

Ograničenja su se od tada malo olakšala zbog kišnijeg novembra nego što se očekivalo, ali sa 24 broda dnevno, maksimum je i dalje znatno ispod pred-sušnog dnevnog kapaciteta od oko 38. Kako sušna sezona dolazi, gužva će se vjerovatno opet pogoršati.

“Kao kanal, kao zemlja, moramo preduzeti neke mjere jer to nije prihvatljivo,” rekao je Eric Cordoba, menadžer odjeljenja za vode u upravi kanala, u intervjuu. “Potrebno je ponovo kalibrisati sistem.”

Da bi omogućili prolazak 24 broda dnevno kroz sušnu sezonu, kanal će osloboditi vodu iz jezera Alajuela, sekundarnog rezervoara. Ako kiše počnu jačati u maju, kanal bi mogao početi povećavati promet, prema Cordoba-i. Ali, to su kratkoročna rješenja. Na duge staze, primarno rješenje za hronične nestašice vode će biti da se napravi brana na rijeci Indio, a zatim iskopaju tunel kroz planinu kako bi se svježa voda transportovala 8 kilometara u jezero Gatun, glavni rezervoar kanala.

Rezervoar na rijeci Indio povećao bi broj brodova za 11 do 15 dnevno, dovoljno da se najveći novčani generator Paname održava u punom kapacitetu dok istovremeno garantuje svježu vodu za grad Panama, gdje su razvojni preduzetnici u protekle dvije decenije izgradili mini-Miami od blistavih nebodera. Zemlja će morati izgraditi još brana kako bi garantovala vodu do kraja vijeka.

Izvor: Japan Times

Podijeli vijest:

Leave a Reply