Skip to main content
search
VijestiZabava

Šta je rodijum, skoro 10 puta vrijedniji od zlata?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Najdragocjeniji i najskuplji metal na svijetu nije zlato, već rijedak i tvrdi metal koji se zove rodijum, naziv koji potiče od grčkog „rodon“, što znači ružičasta boja.

Vrijednost rodijuma je daleko veća od cijene zlata, koja trenutno iznosi 1.850 dolara po unci.

Rodijum se nalazi u rudama platine ili nikla sa drugim članovima metala platinske grupe. Otkrio ju je 1803. godine William Hyde Wollaston u jednoj takvoj rudi i dobio ime po ružičastoj boji jednog od njegovih jedinjenja hlora.

Rodijum pripada seriji prelaznih metala i hemijski je nereaktivan sa kiseonikom, što ga svrstava u plemeniti metal. Ovo jedinstveno svojstvo ga čini savršenim katalizatorom, otpornim i na koroziju i na oksidaciju.

Sa svojom izuzetnom tvrdoćom i tačkom topljenja od 1.964 °C, rodijum dijeli svoju poziciju među metalima platinske grupe, uključujući paladijum, osmijum, platinu, iridijum i rutenijum.

Glavna upotreba elementa (koji troši oko 80 procenata svjetske proizvodnje rodijuma) je kao jedan od katalizatora u trosmjernim katalitičkim pretvaračima u automobilima. Često se koristi i kao oplata za bijelo zlato i drugi nakit. Nakit i satovi su obloženi rodijumom kako bi se stvorila blistava, robusna površina koja je otporna na grebanje i tamnjenje.

Proizvodnja rodijuma se prvenstveno odvija u Južnoj Africi, Kanadi i Rusiji, često kao nusproizvod prerade ruda bakra i nikla koji sadrže do 0,1 odsto ovog plemenitog metala.

Godišnje se proizvede oko šesnaest tona rodijuma, sa procijenjenim rezervama od tri hiljade tona.

„Pošto je rodijum plemenit i rijedak metal, očekuje se da će potražnja porasti u narednih nekoliko godina kako sve više ljudi otkriva njegove brojne upotrebe.“, navodi MRFR u svom izvještaju.

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply