Skip to main content
search
VijestiJadran

Šta se događa u 3. maju?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nikad više kontrolnih mehanizama nad poslovanjem i radom uprave 3. maja, a nikad lošija situacija oko završetka jedne novogradnje, u ovom slučaju samoiskrcavajućeg balkera za sjevernoamerička Velika Jezera.

Posebno zabrinjava što u ovom trenutku, desetak dana prije isteka raskidnog roka, nema jasnih odgovora kako će se riješiti ovaj gorući problem trećemajaca, ali i državnog proračuna kao garanta za 70 miliona eura kredita koje je riječko brodogradilište dobilo za završetak ovog broda na kojem je, podsjetimo, u trenutku kad se ugovorio novi dogovor sa originalnim naručiteljem ovog broda, kanadskim Algomom, bilo odrađeno oko 30 posto posla.

Činjenica da je ova novogradnja prije dvije godine ugovorena za cijenu od 46,8 milijuna eura dovoljno govori o finansijskom proklizavanju koje se dogodilo na ovom poslu, na što se dodatno nakalemilo pitanje penalizacije brodogradilišta zbog kašnjenja u isporuci broda, “Algoma Endeavour-a”, a sve se glasnije šuška da riječko brodogradilište treba dodatna sredstva, između pet i sedam miliona eura, da bi se ovaj brod uspio završiti.

Jedna od ideja jeste da 3. maj u pregovorima sa Kanađanima isposluje taj novac, na način da se za taj iznos umanji primopredajna rata, tim više što Algoma dosad nije uopšte finansijski participirala u procesu izgradnje ovog broda.

Kanađani, doduše, nisu u tome izuzetak jer su i ostale novogradnje koje su završene u riječkom brodogradilištu u zadnje četiri godine, nakon sloma Uljanik grupe, ugovorene na isti način – da kupac plaća u potpunosti ugovorenu cijenu tek na isporuci broda što odudara od uobičajene brodograđevne prakse.

U poziciji u kojoj je 3. maj, s negativnim kapitalom i bankrotiranim vlasnikom, Uljanikom d.d. u stečaju to je, doduše, bio najjednostavniji, a vjerojatno i jedini način da se sklope poslovi koji su riječkom brodogradilištu trebali da bi nastavili proizvodnju i izbjegli stečaj, a brodari se zaštitili od potencijalno velikog rizika.

Ono što Algomu pritom izdvaja jest činjenica da su pod takvim uslovima već dobili jedan brod. Podsjetimo, radilo se o “Algoma Interpid-u” kojeg su trećemajci prvog završili prema posebnom programu iza kojeg je stala hrvatska Vlada. Bilo je to u jesen 2020. godine i taj je brod završen bez većih problema i u ugovorenom roku.

Pregovori sa Kanađanima za upravu 3. maja bit će teški i neizvjesni. Pokazala je to već prva, načelna “runda” koja je odrađena ovih dana. I dok u 3. maju tvrde da imaju valjane argumente da se pozovu na višu silu zbog kašnjenja u isporuci ključne opreme na brodu koja služi za iskrcaj tereta od strane kanadskog dobavljača, kompanije EMS-Tech, u Algomi ustraju na tome da ne postoje razlozi za prolongat ugovornog roka. Drugim riječima, zasad ne pokazuju namjeru da odustanu od penalizacije brodogradilišta, ali ni od “Endeavour-a”.

Sve i da su Kanađani voljni unapred platiti novce da bi se “Algoma Endeavour” završio do početka septembra ove godine, sasvim je izvjesno da će za te milione eura tražiti određene garancije odnosno garancije od hrvatske države. Drugim riječima, želi li se završiti ovaj brod, novi upliv države je neminovan, pitanje je samo je li i na koji način je to moguće zbog bruxelleskih pravila i procedura vezanih uz državne potpore.

Danas bi se trebao ponovno sastati Nadzorni odbor 3. maja na čijim sjednicama, na kojima prisusutvuje i uprava brodogradilišta, u zadnje vrijeme ne manjka povišenih tonova i nesuglasica.

Izvor: novilist.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply