Skip to main content
search
VijestiSvijet

Star Bulk Carriers prodaje stare a naručuje nove Kamsarmax brodove

AAA

Izvor fotografije: VolodymyrT / Shutterstock.com

Star Bulk Carriers kao i uvjek do sada prednjači u donošenju ambicioznih strateških odluka kako bi osnažio svoju flotu i prilagodio se budućim zahtjevima ekoloških regulativa.

Kompanija je nedavno potvrdila dodatne narudžbe za gradnju Kamsarmax brodova u cilju obnove svoje flote. Odlukom o aktiviranju opcija za gradnju dva nova Kamsarmax broda, te potpisivanjem još jednog ugovora za gradnju plovila istih specifikacija sa poznatim Qingdao brodogradilištem u Kini, Star Bulk Carriers povećava broj svojih ugovora za gradnju na ukupno pet.

Novi brodovi biće nosivosti 82.000 tona, a očekuje se da će biti isporučeni u toku 2025. i 2026. godine. Planirani raspored isporuka predviđa prva dva broda u junu 2025., sljedeća dva u aprilu 2026. te posljednji u junu 2026.

Osim ulaganja u nove brodove, Star Bulk Carriers aktivno sprovodi i strategiju eliminisanja starijih brodova iz svoje flote. U proteklom razdoblju, kompanija je postigla sporazume o prodaji pet brodova i to: Star Dorado, Star Bovarius, Big Fish, Big Bang i Pantagruel. Brod Big Fish već je isporučen novim vlasnicima u januaru 2024., a i ostali će biti predati u narednih par mjeseci.

Ako ovome dodamo da je brodar krajem prošle godine prodao i brodove: Star Athena, Star Theta, Star Jennifer i Star Glory – onda Grci samo po ovom osnovu mogu očekivati finansijsku injekciju u iznosu od čak 112 miliona dolara.

Petros Pappas, glavni izvršni direktor Star Bulk Carriers-a, istakao je važnost ovih poteza u kontekstu priprema za primjenu strožijih ekoloških propisa.

„Nastavljamo sa pripremama za buduće propise o zaštite životne sredine ulaganjem u obnovu naše flote”, rekao je Pappas. „Proširivanjem naše knjige narudžbi na pet visokospecifikacijskih Eco Kamsarmax brodova posljednje generacije, te prihvatanjem dugoročnih najamnina Eco tonaže, nastojimo osigurati konkurentnost i održivost na tržištu”, zaključio je prvi čovjek Star Bulk Carriers-a.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply