Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Starlink internetske usluge na stotinama brodova su označile najveći tehnološki razvoj na brodu u 2023. godini.

AAA

Izvor fotografije: bogumil / Shutterstock.com

Starlink je pomorskoj industriji predstavljen sredinom 2022. i u roku od nepune godine dana, mnoge od najvećih pomorskih kompanija su potpisale ugovore za cijelu flotu za uslugu koja omogućuje high-speed internet s brzinama od preko 200 Mbps, što je značajan korak naprijed u pogledu brzine i latencije interneta.

U pokušaju da zgrabe još veći tržišni kolac, Starlink-ovi ovlašteni preprodavači uveli su posebnu ponudu prema kojoj svaki brod sa registrovanim IMO brojem može dobiti dva mjeseca besplatno mobilnu prioritetnu uslugu od pet terabajta mjesečno, s ciljem isprobavanja nove tehnologije.

Pomorski korisnički terminal Starlink-a košta 2.500 dolara, a mjesečna usluga od pet terabajta košta 5.000 dolara mjesečno, stoga ova ponuda vrijedi 10.000 dolara. Stralink-ovi preprodavači očekuju široku potražnju. Korisnički terminal nije uključen u ponudu, ali nude puni povrat novca vlasnicima koji odluče vratiti terminal nakon završetka besplatnog probnog vremena.

Anglo-Eastern iz Hong Konga bila je jedna od prvih kompanija koje su usvojili Starlink. Izvršni direktor kompanije, Bjorn Hojgaard, tvrdio je prošle godine da će Starlink – i druge nove ponude kao što su OneWeb i Project Kuiper – promijeniti život na brodu na način kakav nikada nije doživio u istoriji pomorstva.

“Uskoro će pomorci biti uvijek uključeni, uživajući u istoj povezanosti na koju smo mi na kopnu navikli. Brod će postati produžetak kancelarije, samo što su članovi tima bliže strojevima.”, izjavio je Hojgaard.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply