Skip to main content
search
VijestiSvijet

Sumitomo Corporation i OOCL postavljaju novi standrad prevoza rashlađene robe

AAA

Izvor fotografije:shutterstock.com

Corporation i Orient Overseas Container Line (OOCL), potpisali su sporazum o poslovnom savezu sa ciljem pružanja usluga prevoza rashlađene robe morskim putem koristeći tehnologiju električnog polja, osiguravajući očuvanje svježine raznih komercijalnih proizvoda.

Prema objavi, međunarodni prevoz lako kvarljive robe, koja zahtijeva pažljivo očuvanje svježine, često nailazi na izazove u postizanju brzih tranzitnih vremena i nosi značajne troškove kada se odluči za avionski transport.

Da bi se odgovorilo na ove izazove i proširile oblasti snabdijevanja prehrambenim proizvodima, uz osiguranje konstantne i stabilne isporuke, postoji rastuća potražnja za razvojem usluga koje omogućavaju produženo trajanje prevoza morskim putem uz minimiziranje degradacije kvaliteta, koristeći napredne tehnologije rashlađenog skladištenja.

Iskoristivši napredak koji je napravila kompanija MARS u razvoju kontejnera sa električnim poljem (pri čemu Sumitomo Corporation drži investiciju od 8,53%), Sumitomo Corporation je uspostavila sistem nabavke ovih kontejnera.

Ovaj sistem funkcioniše u saradnji sa Daiichi Institution Industry, kompanijom specijalizovanom za opremu povezanu sa električnim poljem, i OOCL. Štaviše, Sumitomo Corporation je osigurao patente, uključujući onaj za “metodu transporta hrane” koja poboljšava očuvanje svježine snižavanjem temperature hrane koja se ne smrzava i vakuumskim pakovanjem u okruženju električnog polja.

Zajednički cilj Sumitomo Corporation i OOCL je postavljanje novog standarda u logistici očuvanja svježine kroz razvoj usluga prevoza rashlađene robe morskim putem. Promovisanjem ove usluge, namjeravaju omogućiti prevoz rashlađenih proizvoda koji se ne smrzavaju iz udaljenih lokacija, podvig koji trenutno nije dostižan. Ova inicijativa teži dostavi privlačnih prehrambenih proizvoda u svježem i stabilnom stanju široj globalnoj publici.

Osim toga, odgovarajući na zahtjeve regija koje teže povećanju izvoza svježih prehrambenih proizvoda, cilj im je doprinijeti stabilnom snabdijevanju hranom kroz diverzifikaciju izvora snabdijevanja. Osim toga, očekuje se da će ova usluga smanjiti gubitak hrane produžavanjem roka trajanja proizvoda, dok istovremeno smanjuje emisije stakleničkih gasova i troškove transporta olakšavanjem prelaska sa avionskog na morski transport.

U fazi implementacije, Sumitomo Corporation i OOCL su sproveli 30-mjesečni demonstracioni eksperiment sa Itoham Yonekyu Holdings, glavnim akterom u industriji distribucije i obrade mesa. Ova saradnja je uspješno uspostavila novi mehanizam distribucije i spremna je da pokrene komercijalne operacije za transport španske svinjetine u rashlađenom stanju.

Štaviše, dva partnera planiraju da sarađuju sa SC Foods, trgovačkom kompanijom specijalizovanom za prehrambene proizvode unutar Sumitomo Corporation Group, i Mowi Japan, glavnim proizvođačem lososa, kako bi realizovali novi distribucijski model za razne svježe proizvode.

Izvor:container-news.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply