Skip to main content
search
VijestiSvijet

Švedska banka SEB postavlja cilj usklađen sa net zero do 2030. godine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Švedska banka SEB postavila je cilj usklađen sa net zero do 2030. godine za sektor brodarstva, u skladu sa svojim obavezama prema Net Zero Banking Alliance.

Net Zero Banking Alliance je grupa globalnih banaka posvećenih finansiranju klimatskih akcija za prelazak stvarne ekonomije na net zero emisije stakleničkih gasova do 2050. godine, i predstavlja preko 40% globalnih bankarskih sredstava posvećenih tom cilju.

Novi cilj SEB-a za 2030. godinu za brodarstvo znači da intenzitet emisija u bankarskom portfoliju brodarstva mora biti smanjen za 41% do 2030. godine u odnosu na baznu godinu 2022.

“Sektor brodarstva suočava se sa velikim izazovom u tranziciji ka budućnosti niske emisije ugljenika. Da bi se postigao ovaj cilj, neophodno je da naši klijenti optimizuju svoje flote novim energetski efikasnim brodovima, investicijama u uređaje i tehnologije za uštedu energije, i usvajanjem goriva sa niskim i nultim emisijama ugljenika kada su dostupni,” rekao je Hans Christian Kjelsrud, šef brodarstva u SEB-u.

SEB je prethodno postavio ciljeve usklađene sa net zero za šest drugih sektora u svom portfoliju. Ciljevi sektora za 2030. godinu pokrivaju sektore nafte i gasa, proizvodnje energije, čelika, proizvodnje automobila, hipotekarnih kredita za švedska domaćinstva i proizvodnje teških vozila.

“Sada smo postavili jasne ciljeve za sektore gdje možemo postići najveći pozitivan uticaj. Što se tiče ostalih sektora, procjenjivaćemo potrebu za dodatnim ciljevima,” dodao je Hans Beyer, glavni službenik za održivost u SEB-u.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply