Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Švedska se priprema da zabrani ispuštanje otpadnih voda iz scrubber-a u svojim vodama

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Švedska vlada planira da slijedi primjer Danske i zabrani ispuštanje otpadnih voda iz scrubber-a u svojim teritorijalnim vodama.

Ispuštanje iz svih scrubber-a u vode biće zabranjeno u Švedskoj od 1. januara 2029. godine, saopštilo je Ministarstvo ruralnih poslova i infrastrukture Švedske.

Vrijedi napomenuti da Danska i Finska imaju slične zabrane u pripremi. Danski zakon će zabraniti ispuštanje otpadnih voda iz scrubber-a na udaljenosti do 22 km od danskih obala od 1. jula 2025. godine.

U Danskoj, zabrana ispuštanja otpadnih voda iz scrubber-a stupiće na snagu izmjenom zakona koja će biti predložena u narednoj parlamentarnoj godini. Zabrana stupa na snagu 1. jula 2025. godine za brodove sa otvorenim scrubberim-a. Za brodove sa zatvorenim scrubberima, zabrana će stupiti na snagu 1. jula 2029. godine.

Kako je objavljeno od strane Ministarstva životne sredine Danske, ovim sporazumom može se smanjiti ispuštanje nikla u morski ekosistem za do 20 posto, a ispuštanje antracena za 7 posto.

U EU ne postoji jedinstveno zakonodavstvo koje zabranjuje ispuštanje iz scrubber-a, ali mnoge zemlje i luke već su zabranile ispuštanje otpadnih voda iz scrubber-a u određenim dijelovima nacionalnih voda.

Komentarišući zabranu ispuštanja iz scrubber-a, švedski ministar infrastrukture i stanovanja Andreas Carlson rekao je da je većina švedskih brodovlasnika već odlučila koristiti gorivo sa tako niskim sadržajem sumpora da ostaju unutar emisijskih zahtjeva bez scrubber-a.

„Sada želimo da to važi za sve brodove unutar švedskih morskih teritorija,“ rekao je Andreas Carlson.

Mattias Rust, zamjenik direktora Ministarstva ruralnih poslova i infrastrukture Švedske, objasnio je da, iako su postojali neki razlozi za dozvolu scrubber-a 2015. godine, ti razlozi brzo nestaju.

„Istovremeno, naučna saznanja o štetnosti ovih ispuštanja rastu.“

„Nadamo se da će ove nacionalne zabrane podstaći diskusije o regionalnim zabranama u Baltičkom moru, na sjeveroistoku Atlantika i u cijeloj EU. IMO takođe treba napredovati po ovom pitanju, iako mislim da je globalna zabrana još daleko. Ipak, postoje koraci koje treba napraviti,“ primijetio je.

Prema riječima švedske ministarke za klimu i životnu sredinu Romine Pourmokhtari, emisije iz brodskih scrubber-a su, čak i u vrlo niskim koncentracijama, štetne za morski ekosistem.

Korišćenje scrubber-a takođe povećava ukupnu potrošnju goriva za oko 2-3 posto, što takođe povećava emisije ugljen-dioksida.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply