Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Švedska se suočava sa najtežom ledenom situacijom u mnogo godina

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Najnoviji izvještaji pokazuju da je hladno vrijeme čvrsto zahvatilo velike dijelove švedske obale, a potreba za pomoći ledolomaca Švedske pomorske uprave je veća, jer je ova zimska sezona najteža u posljednjih nekoliko godina.

Fredrik Backman, direktor za plovidbu u Švedskoj pomorskoj upravi, izjavljuje: “Naš zadatak je da osiguramo da luke ostanu otvorene. To je zadatak koji shvatamo vrlo ozbiljno i koristimo sve resurse koje imamo na raspolaganju. U slučaju teže ledene situacije, koja se može pojaviti ove zime, to može značiti duže vrijeme čekanja za prolazak kroz led i pomoć.”

Švedska pomorska uprava stoga obavještava da je potpisala ugovor sa privatnim operaterom kako bi se dodatni ledolomci stavili u funkciju, sa ciljem izbjegavanja dužeg čekanja za trgovačku plovidbu.

Kako bi se obezbijedili dodatni resursi za razbijanje leda, ako zatreba, potpisan je ugovor sa Viking Supply Ships, kako navodi Švedska pomorska uprava.

Fredrik Backman komentariše: “Trenutno vidimo da ćemo vjerovatno morati razbijati led sve do Kalmar na istočnoj obali, te do Göteborg-a i dalje sjeverno na zapadnoj obali. To od nas zahtijeva više nego obično i zato moramo više raspršiti naše resurse nego u prethodnim zimama.”

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply