Skip to main content
search
VijestiSvijet

Tankeri: 2024., oblikovanje kao solidna godina za rast

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Očekuje se da će tržište tankera imati koristi od poboljšanja globalnih ekonomskih uslova i povećanog rasta potražnje za naftom u Aziji kako idemo u 2024.

U svom najnovijem sedmičnom izvještaju, brodski broker Xclusiv je rekao da uprkos negativnim izgledima za ekonomski rast, izgleda da će doći do kraja u 2024. godine jer su odluke centralnih banaka širile optimizam na tržište.

Prema brodskom brokeru, „rastuće kamatne stope u posljednje dvije godine umanjile su izglede za ekonomski rast i glavni su razlog da je rast globalne potražnje za naftom znatno usporen u četvrtom kvartalu 2023. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA). IEA predviđa da će rast potražnje biti niži nego što se ranije očekivalo, dostižući skoro 400.000 barela dnevno manje u posljednjem kvartalu godine.”

Xclusiv je dodao da se „projektuje“ da će Azija biti primarni pokretač rasta globalne potražnje za naftom 2024. godine, sa snažnim ekonomskim rastom koji će podstaknuti potražnju u Južnoj Aziji izvan Kine, gdje bi ekonomski vjetrovi mogli ometati potražnju za fosilnim gorivom.

Usred nezasitnog apetita Azije za mlaznim gorivom, očekuje se da će potražnja za rafiniranim proizvodima poput benzina ostati jaka.
Indija je igrala manje istaknutu ulogu, ali se u budućnosti očekuje da će Indija biti najvažnija regija koja će pokretati rast potražnje u narednih 20 godina, što je čini ključnom zemljom za praćenje budućih trendova potražnje.

U ovoj ključnoj deceniji, oni ubrzavaju napore za postizanje neto nulte emisije do 2050. godine u skladu sa naučnim preporukama. Pored toga, lideri su se obavezali da će utrostručiti globalne kapacitete za proizvodnju obnovljivih izvora i udvostručiti poboljšanja energetske efikasnosti do 2030. godine kako bi ubrzali prelazak na održivu energiju.

Izvor: Hellenic Shipping News

Podijeli vijest:

Leave a Reply