Skip to main content
search
VijestiSvijet

Tankeri: Čarteraši prelaze na dugoročne ugovore

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Spot tržište za tankere nalazi se u “produženoj euforiji”, sa čarterašima koji pribjegavaju dugotrajnim ugovorima u pokušaju da osiguraju da se troškovi prevoza njihovih dobara ne povećaju dalje.

Zapravo, kako navodi Reuters, globalna pomorska trgovina doživjela je značajne promjene nakon niza geopolitičkih razvoja događaja. Te promjene su dovele do povećanja udaljenosti koje brodovi prelaze, i kao posljedica, do smanjenja broja plovila dostupnih za čarter na spot tržištu.

Kao rezultat, ravnoteža ponude i potražnje je poremećena, što dovodi do povećanja stopa čartera. Izražajan primjer su stope za Aframax-e, koje su porasle na 49.500 dolara po danu, sa 39.000 dolara pet mjeseci ranije.

U skladu sa tim, čarteraši razmatraju dvije opcije: jedna je zaključivanje dugotrajnih ugovora, a druga su pomorski derivati. U prvom slučaju, čarteraš „zaključuje“ ugovor sa datom kompanijom po fiksnim stopama, izbjegavajući volatilnost spot tržišta.

U drugom slučaju, čarteraš „se kladi“ na berzanskim tržištima da će stope rasti i ostaje na spot tržištu (iako ne nužno). Ako stope porastu, on će nadoknaditi troškove čartera broda sa svojim profitima na berzi. Ako stope padnu, on će kompenzovati svoje gubitke na berzi kroz nižu stopu koju osigura na spot tržištu. U svakom slučaju, čarteraš „zaključuje“ svoju poziciju i zaštićen je od volatilnosti.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply