Skip to main content
search
VijestiSvijet

Tehnologija eSAIL sve više dobija na značaju u pomorstvu

AAA

Izvor fotografije:naftikachronika.gr

Instalacija inovativne tehnologije eSAIL na brodu “Ville de Bordeaux,” koji ima nosivost od 5.200 dwt-a, izvršena je u rekordnom roku. Za manje od dva dana, brod je opremljen sa tri eSAIL-a visine 22 metra, demonstrirajući efikasnost i brzu primjenu ove tehnologije.

“Ville de Bordeaux,” kojim upravlja francuska Louis Dreyfus Armateurs (LDA), iznajmila je Airbus i koristi se za transport komponenata serije Airbus A320 iz Evrope u fabriku Airbus u Mobile, Alabama.

Tehnologija eSAIL nedavno je stekla povjerenje nekoliko kompanija. Louis Dreyfus Company (LDC) je pristala da instalira četiri eSAIL-a visine 26 metara na brod za transport soka “MV Atlantic Orchard,” doprinoseći ovom akcijom smanjenju emisija ugljen-dioksida za najmanje 10%. U međuvremenu, norveška Odfjell priprema se da bude prva koja će opremiti hemijski tanker sa sistemom eSAIL, dok je Eastern Pacific Shipping iz Singapura pristao da instalira tri eSAIL-a visine 22 metra na tankeru “Pacific Sentinel.”

Povjerenje kompanija u usvajanje tehnologije eSAIL očigledno nije slučajno. Tehnologija sklopivog jedra eSAIL proizvodi šest do sedam puta veći uzgon od tradicionalnog jedra. Kao rezultat, to vodi smanjenju zavisnosti od glavnih motora za pogon i, shodno tome, smanjenju potrošnje goriva i emisija CO₂.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply