Skip to main content
search
VijestiSvijet

Titanic II – Brod snova? Palmer kaže da je spreman da nastavi

By 16/03/2024March 18th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije:shutterstock.com

Deset godina nakon prvobitnog predloga za rekonstrukciju jednog od najpoznatijih okeanskih brodova svih vremena, ekscentrični australijski biznismen, preduzetnik i političar Clive Palmer nedavno je ponovno stupio pred javnost kako bi najavio revitalizaciju ovog ambicioznog poduhvata. Daleko od običnog sna, Palmer ističe, nakon dva prethodna neuspješna pokušaja, odlučni su da nastave, tvrdeći da će Titanic II biti spreman za plovidbu do 2027. godine.

“Blue Star Line će stvoriti autentično Titanic iskustvo, pružajući putnicima brod koji ima isti interijer i raspored kabina kao originalni brod, dok integriše moderne procedure sigurnosti, metode navigacije i tehnologiju 21. vijeka da proizvede najviši nivo luksuzne udobnosti,” rekao je Palmer publici okupljenoj da čuje njegovu najavu u Sydney Opera House. Dodao je i da su bili odloženi zbog pandemije i drugih problema, kao i da je bio zauzet drugim poduhvatima, ali sada, želi da završi brod.

Plan je pokrenut 2012. godine, ali je naišao na probleme sa kineskim poslovnim partnerima i bio je suspendovan 2015. godine. Vratili su se 2018. godine rekavši da su riješili probleme i da su ponovo na pravom putu, uključujući i najavu da poznata finska dizajnerska kompanija Deltamarin pregleda projekat. Takođe su zadržali V.Ships Leisure izvještavajući da će nova verzija čuvenog okeanskog broda biti spremna za svoje prvo putovanje do 2022. godine.

Palmer navodi da su “ponovo stupili u kontakt sa partnerima,” i da se dizajnerski planovi za okeanski brod finalizuju. Iako, je cilj rekreirati izgled i osjećaj Titanica, čuvenog okeanskog broda koji je potonuo na svom prvom putovanju preko Atlantika u aprilu 1912., takođe prilagođavaju dizajn modernoj tehnologiji.

Titanic II bi bio približno 56,000 bruto tona sa devet paluba. Imao bi ukupnu dužinu od 882 stope (269 metara) i širinu od 106 stopa (32,2 metra) u poređenju sa originalom koji je bio 46,000 bruto tona sa istom dužinom, ali užom širinom od 92,5 stopa. Palmerov dizajn dodaje palubu za usluge koja bi uključivala moderne čamce za spašavanje da bi zadovoljila regulative, sa drugim elementima dizajna takođe prilagođenim da zadovolje regulative IMO. Umjesto kotlova i ekipa koje bacaju ugalj, obećava da će brod koristiti moderne dizel motore.

Renderi pokazuju dodatak bočnih propulzora i azipod pogona koji bi takođe adresirali probleme sa upravljanjima za koja se misli da su bili dio potonuca broda. (Ljubitelji Titanica raspravljaju o tačkama kao što je i da li je kormilo bilo premalo čineći ga sporim za okretanje.)

Palmer promoviše koncept kao pružanje putnicima “neuporedivo putovanje u prošlost.” Plan poziva na rekreaciju unutrašnjeg dizajna Titanika, uključujući njegovo čuveno veličanstveno stepenište. Smještaj bi bio u 835 kabina, uključujući 383 u prvom razredu, 201 u drugom razredu i 251 u trećem (ili pramčanom) razredu. Ukupni kapacitet bi bio 2,435 putnika.

Na brodu bi putnici bili ohrabreni, kaže Palmer, da se oblače u stilu perioda i učestvuju u svim iskustvima Titanica iz 1912. Među ponudama, kaže, bila bi rekreacija trpezarije za pramčane putnike koja je služila imigrante za dugim, zajedničkim stolovima i osnovnim obrocima kao što su gulaš sa pire krompirom. (Takođe bi bili dostupni moderni izbori hrane.)

Početni plan je da se završi prvo putovanje između Southampton-a i New York-a. Osim prelazaka Atlantika, Palmer kaže da će njegova verzija obići svijet “nadahnjujući i očaravajući ljude.”

Izvor:maritime-executive.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply