Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Torm se fokusira na povećanje efikasnosti, čekajući i posmatrajući alternativna goriva

AAA

Izvor fotografije: Ian Dewar Photography / Shutterstock.com

Torm je saopštio o razvoju internog sistema koji cilja na poboljšanje energetske efikasnosti njenih plovila dok istražuje koje bi gorivo bilo optimalno za eventualne buduće gradnje. Torm, koji raspolaže flotom od 90 tankera, posluje na otvorenom tržištu, što implicira mogućnost slanja njegovih brodova u bilo koju svjetsku luku po zahtjevu čartera.

To dovodi Torm u poziciju sličnu mnogim grčkim vlasnicima koji su izrazili zabrinutost zbog izazova koji se javljaju ukoliko se pri gradnji novih brodova napravi pogrešan izbor budućeg goriva, posebno s obzirom na neizvjesnost njegove globalne dostupnosti. Kao odgovor na to, Lars Mathiason, na čelu Torm-ovih napora za dekarbonizaciju, predstavlja sistem poznat kao ‘Dekarbonizacija ovdje i sada’, koji se fokusira na smanjenje emisija kako bi se odmah zadovoljili ciljevi IMO-a.

To zahtijeva praćenje brodova od strane stručnjaka na obali koji će savjetovati posadu o prilagođavanjima koja se mogu napraviti na svakom dijelu mašinerije broda koji troši energiju kako bi se optimizovalo njegovo izvođenje u realnom vremenu. “Na kraju 2023. godine bili smo iznenađeni kada smo otkrili da smo postigli smanjenje emisija stakleničkih gasova flote za 39,6%”, tvrdi Mathiason.

Svaki aspekt operativnih aktivnosti broda detaljno se ispituje, gledajući iz ugla konstrukcije broda i njegovog pogonskog sistema. To obuhvata primjenu zaštitnih premaza izvan redovnih termina dry dock-a za nove slojeve boje, edukaciju posade o navigaciji prema vremenskim uslovima, te instalaciju uređaja za efikasniju potrošnju energije na odabranim plovilima, poput Mewis Duct-ova.

Oko 80 brodova kompanije biće povezano sa sistemom do kraja ove godine.

Pored praćenja mašinerije, Torm je razvio alat za rutiranje vremena pomoću vještačke inteligencije koji šalje ažuriranja posadi nekoliko puta dnevno, sam ovaj element je doveo do efikasnosti od 11%, rekao je Mathiason.

Kompanija je imala za cilj da ispuni ciljeve IMO-a 2030 za intenzitet ugljenika do 2025. godine, ali Mathiason tvrdi da je kompanija već bila za 0,4% ispod tog nivoa na kraju prošle godine.

Izvor: seatrade-maritime.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply