Skip to main content
search
VijestiSvijet

Trafigura uvodi sistem za praćenje emisija LNG brodova u realnom vremenu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Trafigura sa sjedištem u Singapuru instaliraće sistem za praćenje emisija u realnom vremenu, razvijen od strane Daphne Technology, na brodu za prevoz LNG-a kojim upravlja Latsco LNG LLC, sa sjedištem u Monaku. Cilj kompanije je da zamijeni neprecizne izvještaje zasnovane na procjenama potrošnje goriva direktnim mjerenjima, omogućujući tačne izvještaje o emisijama u realnom vremenu.

Ovaj potez predstavlja prvu komercijalnu primjenu tehnologije PureMetrics firme Daphne Technology.

Ovaj sistem, baziran u Švajcarskoj, koristi odobrene metodologije i algoritme kako bi osigurao usklađenost sa propisima EU za praćenje, izvještavanje i verifikaciju, kao i standardima koji zahtijevaju IMO-ov sistem prikupljanja podataka. Tehnologija PureMetrics uključuje funkcije ‘Compare’ i ‘Optimise’ koje korisnicima omogućavaju da optimizuju operativnu efikasnost, smanje emisije stakleničkih gasova i smanje troškove povezane sa ugljenom.

Dr Mario Michan, izvršni direktor i osnivač Daphne Technology, izjavio je da prvi komercijalni ugovor sa Trafigura-om predstavlja značajan korak za mladu kompaniju. “Iako je Trafigura jedan od naših strateških investitora, ovaj ugovor stoji sam za sebe kao dokaz efikasnosti našeg rješenja PureMetrics. Ponosni smo što sarađujemo sa Trafigura-om i Latsco na ovoj važnoj inicijativi,” rekao je on.

Svjetska flota od oko 700 glavnih LNG brodova posebno je ranjiva na regulative emisija jer će metan biti uključen u metrike performansi emisija IMO-a od januara 2026. godine. Mnogi od ovih brodova, zajedno sa rastućim brojem drugih komercijalnih brodova koji koriste LNG kao gorivo, imaju problema sa tzv. “methane slip” u procesu sagorijevanja. Različite inicijative su u toku kako bi se riješio problem metana, ali trenutno ne postoji momentalno rješenje.

U međuvremenu, oko trećine LNG flote čine brodovi na parne turbine. Iako, oni ne emituju metan u svom ciklusu sagorijevanja, nemaju sisteme za upravljanje isparavanjem i “pate” od loše efikasnosti goriva.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply