Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Trajekt “Ruka pravda” se vratio sa remonta

AAA

Izvor fotografije: JP Morsko dobro

Trajekt “Ruka pravde” je stigao iz Malog Lošinja gdje mu je obavljen remont i trenutno se nalazi na vezu u Lepetanima dok se njegovo puštanje u rad očekuje za par dana. U Hrvatskoj je na remontu takođe i brod “30. avgust” koji će se vratiti u Boku krajem juna.

Javno preduzeće “Morsko dobro” koje upravlja linijom Kamenari -Lepetane inače ima zakonsku obavezu da nakon određenog perioda trajekte pošalje na redovan servis. Saša Mrvaljević, koordinator sektora za pomorski i priobalni prevoz za Radio Tivat pojašnjava:

“To je nešto što bismo mogli uporediti s registracijom vozila i tehnički pregled. Zakonski smo u obavezi da na svake dvije godine brod izvučemo na suvo da bi se uradili pregledi koji su po zahtjevima našeg registra, odnosno Uprave plovne sigurnosti upravljanja lukama.”

Na plutajućem doku u Malom Lošinju na brodu “Ruka pravde” su se najprije obavili uobičajeni dokovski poslovi. Brod je izvučen na suvo nakon čega su odrađeni podvodni pregledi, pojašnjava Mrvaljević:

“Urađena je antikorozivna zaštita, stavljen antivegetativni premaz, zamijenjeni cink protektori, usisne košare su po zahtjevu klase pregledane i očišćene, glavni ventili usisa mora su pregledani i odnešeni u radionicu, i na kraju smo dobili dozvolu za dalju upotrebu broda. Vrijednost remonta je 53.138 eura.

Brod je sada na vezu na Lepetanima, očekuje se još i završni pregled koji je zakazan za danas. Doći će predstavnici Uprave plovne sigurnosti koji će pregledati još i zaštitnu opremu koja je spremna na brodu i nakon tog testa dobićemo upotrebnu dozvolu. Tako da očekujemo da “Ruka pravde” bude puštena u rad narednog utorka.”

I brod „30. avgust“ se trenutno nalazi na remontu u Hrvatskoj, u brodogradilištu Punat na ostrvu Krk, a njegov povratak se očekuje krajem juna. Na trajektnoj liniji je trenutno u funkciji šest brodova: Lepetane, Kamenari, Perast, Teodo, Igalo i Grbalj. Sa dva remontovana broda flota će biti ubrzo u punom sastavu.

Linija je počela sa ljetnim redom vožnje. Preko dana je pojačana frekvencija u saobraćaju pa se po potrebi uključuje jedan dežurni trajekt. Tokom noći saobraća jedan brod, ali će se za desetak dana uključiti još jedan.

Od 1. maja se prešlo na ljetni cjenovnik, tako da je karta za mala vozila podignuta sa 4 na 5 eura:

“Za ostala vozila ostala je ista cijena, takođe i dalje važe povlastice za građane Tivta i Herceg Novog. I dalje imamo besplatne karte za Hitnu pomoć, policiju, vojsku, vatrogasce, lica sa invaliditetom, tako da se nadamo da su i građani zadovoljni.”

Izvor: Radio Tivat

Podijeli vijest:

Leave a Reply