Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Tripundanske svečanosti u Kotoru, danas i nekad

By 01/02/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U Kotoru, gradu-spomeniku, preko 1200 godina slavi se kult Svetog Tripuna, zaštitnika ovog vanvremenskog urbanog unikata, djela visoke civilizacije, kome su se divili i umjetnici i silnici, i podanici i osvajači.

Više od jednog milenijuma je prošlo od prenosa relikvija maloazijskog mučenika Svetog Tripuna iz Carigrada u Kotor.

Važno je naglasiti da je to i prvi pomen organizovanog odreda kotorskih mornara vezan za malo raniji datum, 13. januar 809. godine, kad su prenijeli sarkofag sa relikvijama Svetog Tripuna iz bokeljskog ribarskog sela Rose, u Kotor.

Bio je to i prapočetak slavne Bokeljske mornarice, i danas vrijednog čuvara i nastavljača ove drevne tradicije.

Neraskidiva veza kulta Svetog Tripuna i Bokeljske mornarice (danas najstarije mornaričke organizacije na svijetu!), dala je Kotoru autentičan spoj duhovne i svetovne misije, uzdignute na pijedestal kulturnog bića ove naseobine i njenih žitelja.

Po tome se Kotor prepoznaje, po tome ga i čuvari najvećih svjetskih dostignuća izdvajaju, kao jedinstveni spoj vrhunske kreacije ljudskog roda i božjeg djela.

U tradiciji Tripundanskih svečanosti je i svojevrsni ritual, nastao na činjenici da je grupa mornara nosila sarkofag sa moštima Svetog Tripuna. I, kako prošlost svjedoči, predstavljala je prapočetak Bokeljske mornarice, prvobitno (od XV vijeka) poznate kao „Pobožna družina kotorskih pomoraca“, a kasnije, sve do 1859. godine, kao „Kotorska mornarica“, strukovno udruženje pomoraca Kotora.

Tripundanske svečanosti su vijekovima jedna od kultnih svečanosti za Kotorane (sve počinje krajem januara, a traje do prvih dana februara).

Od XI vijeka, kroz različite epohe, i imperije, slavio se u Kotoru Sveti Tripun u duhu vremena i prilika. Danas su to brojni koncerti klasične muzike, a na platou ispred Katedrale Sv. Tripuna, tradicionalno se igra kolo Bokeljske mornarice, traje misa u katedrali, traje procesija sa moštima i relikvijama kroz stari grad, nastupaju folklorna društva, crkveni horovi.  Prve dane februara, građanstvo u Kotoru je uvijek dočekivalo, a i danas dočekuje, u vjeri  da će moćni zaštitnik ovoga grada, Sveti Tripun, uvijek čuvati „i duh i tijelo“ ove urbane relikvije.

Slave ga posebni i pomorci, u znak sjećanja na prapočetke savremenog pomorstva, i događaja koji će tek vijekovima kasnije da uslijede, (1463. godine Skupština bratstva/bratovštine) Svetog Nikole mornara, koju je sačinjavalo četrdeset osam patrona/patruna i mornara, kad je donesen najstariji sačuvani Statut sa kodifikovanim dotadašnjim odredbama običajnog pomorskog prava).

Jedan istorijski podatak (o kome postoje tragovi iz IX vijeka), govori da je 13. januara 809 godine izveden otkup i prenos tijela gradskog zaštitnika sv. Tripuna.

Otkup je, kako kažu dokumenta, obavio bogati gradski trgovac, koji je sagradio prvu crkvu. Bio je to, kako fakta istorijska kažu, Andreacije Saracenis (Andrija Saracen).

U slavu tog događaja smatra se da je  odred kotorskih mornara igrao kolo oko crkve sa bijelim maramicama, mada događaj nije sasvim naučno potvrđen.

Međutim arheološki nalazi kažu da je navedeni datum tačan. Potvrđeno je to sa pronalaskom jedne ploče, na kojoj je pored datuma, sačuvano i ime tadašnjeg kotorskog biskupa IX vijeka.

U nekim naučnim djelima, pominje se socijalno-humana i vjerska komponenta kulta Svetog Tripuna.

Ta komponenta sačuvana je do današnjih dana i sadašnjih proslava Tripundanskih svečanosti. Savremeno doba koje je donijelo mnoge nove „estetike“, često neprikladne, ovu svečanost nisu ni dotakle.

Stameni duh antičkog, vizantijskog, nemanjićkog, venecijanskog, austrougarskog i južnoslovenskog Kotora, i njenog zaštitnika Svetog Tripuna, nikad nije prestao da postoji. Malo je primjera pod ovim nebom, da neke omiljene rabote bezumnih, kao što su vandalsko raubovanje ili plansko zatiranje prošlosti, nisu dotakle jednu tako originalnu i „svoju“ tradiciju kao što su Tripundanske svečanosti. Jer slave ono najbolje u nama-vanvremensko i neuhvatljivo.

Autor: Nikola Vlahović, pomorstvo.info

Podijeli vijest:

Leave a Reply