Skip to main content
search
VijestiSvijet

Troškovi osiguranje za plovidbu Crvenim morem rastu nakon američkog vazdušnog napada

AAA

Izvor fotografije:

Troškovi osiguranja od ratnog rizika za plovila koja plove kroz Crveno more rastu, dodajući još jednu potencijalnu prepreku trgovini koja prolazi kroz plovni put koji je američka mornarica već označila kao previše opasno za trgovačko brodarstvo.

Brodovlasnici i čarteri koji su spremni da rizikuju plovidbu kroz Crveno more moraju odmjeriti je li jeftinije da plate sve veće troškove osiguranja, kao i tranzit za Suecki kanal, ili da umjesto toga krenu dugom rutom oko Rta dobre nade i na taj način nagomilaju dodatne račune za gorivo.

“Premije osiguranja od ratnog rizika za brodove su naglo porasle” izjavili su analitičari Clarksons Securities. “Brodovlasnici i zakupci mogu otkriti da je preusmjeravanje oko Afrike isplativije od uzimanja kombinovanih troškova tranzitnih naknada za Suecki kanal i premija osiguranja.”

Trošak ratnog osiguranja od 1% za novoizgrađeni brod vrijedan 100 miliona dolara značio bi plaćanje milion dolara samo za plovidbu kroz najrizičnije dijelove Crvenog mora i Adenskog zaliva. Pokriće se uglavnom navodi kao postotak vrijednosti plovila u datom vremenskom periodu.

“Stope rastu što odražava značajnu i neprozirnu izloženost riziku u Crvenom moru. Ključna poteškoća koju predstavlja trenutna situacija je stopa promjene profila rizika koja dovodi do daleko dinamičnijeg određivanja cijena nego što bi to inače bio slučaj.”, rekao je Munro Anderson, šef operacija za morske ratne rizike i stručnjak za osiguranje Vessel Protect.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply