Skip to main content
search
VijestiSvijet

Tržište reciklaže brodova doživjelo značajno uvećanje u 2023

AAA

Izvor fotografije: vector photo gallery / Shutterstock.com

Tržište reciklaže brodova bilo je prilično nestabilno tokom cijele godine. U svom najnovijem sedmičnom izvještaju, Best Oasis-a, vodeći kupac brodova u gotovini, rekao je da je „tržište reciklaže brodova doživjelo značajno uvećanje tokom cijele godine, na različitim lokacijama što svjedoči o fluktuirajućim trendovima. Bilo je uočljivih vrhunaca aktivnosti, praćenih nizom padova u različitim regionima. Osim toga, vrijedno je napomenuti da su Bangladeš i Pakistan ratifikovali HKC konvenciju.

Nadalje, EU je izmijenila definiciju otpada i razmatra ponovnu procjenu indijskih brodogradilišta. UAE su takođe uveli nove propise o recikliranju brodova. Ukratko, dogodili su se značajni pomaci, a postoje daljnji očekivani pomaci u 2024., nadovezujući se na trenutni zamah aktivnosti”.

Best Oasis je saopštio da je „u 2023. svjetska ekonomija usporila, ali je ostala otporna, izbjegavajući recesiju za koju su mnogi predviđali da će ove godine biti izazvana rastućom inflacijom i cijenama roba.
Analitičari predviđaju da će se neugodni vjetrovi smanjiti i da bi najgore moglo biti iza nas, čak i ako se predviđa da će rast u 2024. još više opadati.

Iako inflacija ide prema dolje, ona je i dalje iznad raspona cilja od dva posto koji je postavila većina centralnih banaka širom svijeta .

Ipak, očekuje se da će kontinuirano visoke kamatne stope opadati. Iako će opadajuće stope i inflacija biti dobri za rast u drugoj polovini 2024. i dalje, još uvijek postoje rizici koji bi mogli sabotirati zamah ekonomije.

Mnogi elementi će odlučiti hoće li globalna ekonomija imati meko sletanje 2024. ili ne, uključujući geopolitičke tenzije, stanje u ekonomiji SAD-a i Kine, volatilnost cijena nafte, rastuće razlike u rastu, alarmantno visoke nivoe globalnog duga i rastuće cijene klimatskih promjena.

Govoreći o događajima ove nedjelje, vrijedno je napomenuti da su aktivnosti reciklaže u Indiji doživjele pad zbog nedostatka potražnje. Slično, Bangladeš je takođe svjedočio sličnom osjećaju, a trenutno se suočava sa istom situacijom pada do završetka izbora. Pakistan je doživio blagi porast nade i potražnje, dok je Turska doživjela pad i uvoza i lokalnog tržišta za 10 USD”.

Izvor: Hellenic Shipping News

Podijeli vijest:

Leave a Reply