Skip to main content
search
VijestiSvijet

Turska i Brazil prednjače u uvozu ruskog goriva

By 16/02/2024February 17th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prema izvještaju agencije Reuters, Turska i Brazil ističu se kao najveći uvoznici ruske nafte i goriva u protekloj godini, nakon što je Evropska unija uvela sankcije zabranivši uvoz rafinisanih naftnih proizvoda iz Rusije.

Ove informacije potkrepljuju podaci dobijeni iz tržišnih izvora i Londonske berze (LSEG).

Prije nego što su sankcije stupile na snagu u februaru 2023. godine, Rusija je uglavnom izvozila dizel u Evropu. Međutim, usljed sankcija, trgovci su preusmjerili isporuke dizela iz ruskih luka ka različitim destinacijama, uključujući Brazil, Tursku, te neke zemlje u Africi, Aziji, Bliskom istoku, koristeći pritom i tzv. “ship-to-ship” (STS).

Prema podacima Londonske berze (LSEG), Rusija je izvezla oko 13,5 miliona metričkih tona dizela i gasoila u Tursku tokom protekle godine, što je značajan skok u odnosu na 5 miliona tona u 2022. godini. Krajnje odredište ovog goriva ostaje nepoznato.

Istovremeno, isporuke dizela iz ruskih luka ka Brazilu su značajno porasle na oko 6,5 miliona tona u 2023. godini, u poređenju sa 74.000 tona u 2022. godini.

Turska je zadržala svoju poziciju kao vodeći kupac ruskog dizela i gasoila u prvom mjesecu ove godine, uvezavši preko 1,5 miliona tona, prema podacima LSEG-a.

S druge strane, Brazil je doživio pad kada je riječ o uvozu iz Rusije u januaru, na oko 460.000 tona sa 1 milion tona u decembru 2023. godine, što se pripisuje sezonskim fluktuacijama u potražnji i ponudi.
U 2023. godini, Rusija je takođe izvezla oko 1,9 miliona tona dizela u Saudijsku Arabiju i gotovo 1,6 miliona tona u Ujedinjene Arapske Emirate.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply