Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

U Japanu pokrenut projekat hibridnog kontejnerskog broda sa zamjenjivim baterijama

AAA

Izvor fotografije: Mystic Stock Photography / Shutterstock.com

Imoto Lines udružio se sa japanskom tehnološkom kompanijom Marindows kako bi izgradio kontejnerski brod bez emisija sa zamjenjivim baterijama. Imoto Lines i Marindows planiraju da izgrade feeder brod od 200 TEU koji ima za cilj da se pozabavi problemima dekarbonizacije, nedostatka posade i sigurne navigacije za domaći pomorski saobraćaj u Japanu.

Kontejnerski brod će imati prve japanske zamjenjive baterije, pored baterija na brodu, generatora i sprovođenja demonstracionih eksperimenata na liniji Kobe ~ Hirošima. Brod će biti kompatibilan sa potpunim nultim emisijama adaptacijom generatora sa niskim uticajem na okolinu (kao što su gorivne ćelije na vodonik ili bio/sintetička goriva). U hibridnoj verziji, brod će moći da pređe do 5.000 km, prema Imoto Lines.

Ministarstvo životne sredine Vlade Japana odobrilo je ovaj projekat kao dio trogodišnjeg programa za istraživanje i razvoj tehnologija usmjerenih ka neutralnosti u ugljeniku za 2024. godinu. Izgradnja broda obaviće se u brodogradilištu Miura u Japanu, a završetak projekta planiran je za 2027. godinu. “Ovaj projekat predstavlja izazov ka održivoj budućnosti unutar domaćeg pomorskog saobraćaja, fokusiran na temeljno rješavanje tri ključna problema sa kojima se industrija suočava: dekarbonizacija, nedostatak posade i sigurnost navigacije,” naglasili su partneri.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply