Skip to main content
search
VijestiSvijet

U Kini predstavljeni planovi za kontejnere od 24.000 TEU na nuklearni pogon

AAA

Izvor fotografije: Cnstockphotos / Shutterstock.com

China State Shipbuilding Corporation (CSSC) otkrila je planove za ono što bi potencijalno moglo postati najveći kontejnerski brod na nuklearni pogon.

Planovi za brod od 24.000 TEU predstavljeni su u utorak na sajmu Marintec China u Šangaju. Brod će koristiti četvrtu generaciju reaktora rastopljene soli (MSR) za proizvodnju električne energije.

“Veliki nuklearni kontejnerski brod dizajniran je da zaista postigne ‘nultu emisiju’ tokom radnog ciklusa broda”, rekao je CSSC u objavi na Weibou.

Klasifikaciono društvo DNV je navodno bilo pri ruci na ceremoniji porinuća kako bi izdalo načelno odobrenje CSSC brodogradilištu Jiangnan Shipbuilding.

“Ovaj tip broda ima visoku sigurnost, reaktor radi na visokoj temperaturi i niskom pritisku, može izbjeći topljenje jezgra u principu i ima svojstva protiv proliferacije i inherentne sigurnosne karakteristike.”, navodi CSSC-ov Weibo post.

Reaktori na rastopljenoj soli (MSR) su vrsta malih modularnih nuklearnih reaktora koji koriste tečnu mješavinu soli i kao gorivo i kao rashladno sredstvo.

Gorivo, koje je otopljeno u soli, omogućava bolju kontrolu i efikasnost u nuklearnoj reakciji, pružajući poboljšanu sigurnost i potencijal za veće korištenje goriva.

Uzimajući u obzir da nuklearna energija snabdijeva nulte emisije državnim brodovima više od šest decenija, pomorska industrija istražuje korišćenje nuklearnog pogona za komercijalne brodove u nastojanju da poveća efikasnost i smanji ugljenik iz industrije kako bi ispunila međunarodne ciljeve.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply