Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

U Tivtu održana nacionalna vježba traganja i spašavanja na moru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U zoni tivatskog vazdušnog prostora i akvatorijuma održana je juče nacionalna vježba traganja i spašavanja vazduhoplova u moru „Jadran 24“.

Vježbu su zajednički organizovali Uprava pomoske sigurnosti i upravljanja lukama, Mornarica Vojske Crne Gore, Uprava policije Sektora granične policije, kao i ostale vladine agencije, službe i privatne kompanije.

Simulaciju nesreće predvodi Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, a pad aviona zamišljen je u akvatorijumu između gradske rive Pine i ostrva Sveti Marko. Vršilac dužnosti direktora ovog organa Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Haris Husić, za naš radio objašnjava:

„U vježbi će učestvovati oko 240 učesnika iz raznih institucija, oko 30 institucija iz cijele Crne Gore, na čelu sa Ministarstvom pomorstva i saobraćaja, Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova, a u provjeru sposobnost sistema da odgovori u slučaju pada aviona u more učestvuju i lokane službe, Crveni krst, ali i privredna društva. Simuliramo pad aviona u more i sprovodimo akciju traganja i spašavanja,“ objasnio je Husić.

Vježbe ovog obima sprovode se jednom godišnje, ističe Husić, dok svaki od uključenih subjekata sprovodi provjeru spremnosti na vanredne situacije u okviru svojih redovnih aktivnosti.

Vježbi, između ostalih, prisustvuje ministar saobraćaj i pomostva, Filip Radulović. Pored državnih, u današnju akciju su uključene i lokalne službe- Odjeljenje bezbjednosti Tivat, Crveni krst Tivat, Služba zaštite i spašavanja, ali i tivatska kompanija UNA Montenegro koja pomaže učešćem svojih plovila.

Izvor: Radio Tivat

Podijeli vijest:

Leave a Reply