Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

UAE službeno prestaje koristiti dolar za trgovinu naftom

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Globalno finansijsko okruženje svjedoči seizmičkom pomaku jer se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) hrabro odmiču od američkog dolara u svojim poslovima s trgovinom naftom.

Ovo strateško središte usklađeno je sa širim ambicijama ekonomskog saveza zemalja Brics-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), kojemu su UAE nedavno dodani.

Promjena, koja uključuje prelaz na lokalne valute za naftne transakcije, označava značajno odstupanje od dugo uspostavljene dominacije dolara na globalnom tržištu nafte.

Brics blok je nedavno proširio svoje članstvo na UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Egiptom, Etiopijom, Iranom i Argentinom. Ovo širenje označava sve veću sklonost dedolarizaciji među tim zemljama, potez koji dovodi u pitanje tradicionalnu hegemoniju američkog dolara u međunarodnoj trgovini. Odluka UAE da daju prednost lokalnoj valuti nad američkim dolarom u novim naftnim poslovima jasan je odraz tog osjećaja.

Ovaj potez nije samo puka promjena politike; to je strateški manevar u složenoj šahovskoj partiji globalne ekonomije. Ova bi promjena potencijalno mogla promiješati karte u međunarodnoj trgovini naftom, utičući na uporište dolara i uvodeći novu eru valutne dinamike u naftnim transakcijama.

Proaktivna potraga Ujedinjenih Arapskih Emirata za novim trgovinskim partnerima za naftu dokaz je njegove agilnosti i dalekovidnosti u upravljanju ekonomskom situacijom koja se razvija.

Značaj ovog poteza ne može se precijeniti. Ne radi se samo o promjeni valuta; radi se o mijenjanju same strukture međunarodne trgovine naftom.

Izvještaji pokazuju da Ujedinjeni Arapski Emirati posmatraju potencijalne ugovore o nafti i plinu sa do 15 zemalja, uključujući Kinu, Rusiju i Egipat od kojih su gotovo sve zagovornici de-dolarizacije.

Ovdje se ne radi samo o diversifikaciji trgovine; radi se o davanju izjave na globalnoj sceni.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne samo da slijede trend – oni ga postavljaju.

Izvor: namibian.com.na

Podijeli vijest:

Leave a Reply