Skip to main content
search
VijestiSvijet

Ugrađeni uređaj za sakupljanje mikroplastike dobija ClassNK sertifikat za inovaciju

AAA

Izvor fotografije: Mitsui O.S.K. Lines press

Japansko klasifikaciono društvo ClassNK, odobrilo je ugrađeni uređaj za sakupljanje mikroplastike koji je zajedno razvila brodarska kompanija Mitsui O.S.K. Lines (MOL) i kompanija za industriju mašina Miura.

Uređaj za prikupljanje mikroplastike uspješno je testiran na Emerald Ace-u, prvom svjetskom hibridnom car carrier-u koji je porinut 2012. godine. Nakon revizije, uređaj je dobio sertifikat Innovation Endorsement koji potvrđuje inovativnu tehnologiju.

Uređaj, HQ-100/HQ-100B, instaliran je na Emerald Ace, kako bi demonstrirao njegove funkcije. Nakon što su ispitivanja potvrdila stabilnost i efikasnost sistema prikupljanja, Miura je odlučila da ga komercijalizuje i počela je sa marketinškim naporima u julu.

Konkretno, uređaj HQ-100/HQ-100B efikasno sakuplja mikroplastiku (MP) bez blokiranja cijevi plovila, centrifugalnim odvajanjem MP u morskoj vodi pomoću ciklonskog separatora.

Za obradu unutrašnje površine ciklonskog separatora je usvojena polietilenska obloga sa odličnom otpornošću na koroziju.

Nakon izdavanja sertifikata, ClassNK je saopštio da je provjerio funkcije uređaja, uključujući i to da se mikroplastika može sakupljati u svakom trenutku dok je plovilo u pokretu.

Izvor: Offshore Energy

Podijeli vijest:

Leave a Reply