Skip to main content
search
VijestiSvijet

UK finansira dizajniranje prvog niskougljičnog plovila za postavljanje plutajućih vjetroelektrana

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dodijelila je sredstva konzorcijumu predvođen firmom Morek Engineering za dizajniranje nove klase niskougljičnih instalacionih plovila za tržište plutajućih vjetroelektrana. U konzorcijum spadaju Morek Engineering, Solis Marine Engineering, Tope Ocean, First Marine Solutions i Celtic Sea Power, a finansiranje su osvojili putem takmičenja Clean Maritime Demonstration Competition.

Projekat je dio četvrte runde takmičenja Clean Maritime Demonstration Competition, koju finansira Odjeljenje za transport UK-a i realizuje Innovate UK. Ova runda takmičenja je dio programa UK Shipping Office for Reducing Emissions (UK SHORE), inicijative vrijedne 206 miliona funti (261,7 miliona dolara), usmjerene na razvoj tehnologije potrebne za dekarbonizaciju domaćeg pomorskog sektora u UK.

Konture dizajna plovila biće spremne za saradnju sa društvima za klasifikaciju kako bi se dobilo principijelno odobrenje do početka 2025. godine.

“Ovo će biti prvo niskougljično plovilo ovog tipa, dizajnirano specifično za složene zahtjeve instalacije offshore vjetroelektrana.” rekao je Bob Colclough, upravni direktor Morek Engineering.

Dodao je da trenutna flota za usluge na moru ima ograničene sposobnosti i kapacitete te da će tržište pomorskih konstrukcija morati dostići nivo serijske proizvodnje koji je bez presedana u pomorskim industrijama.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply