Skip to main content
search
VijestiSvijet

UK gubi preko milijardu dolara godišnje zbog neiskorišćene energije vjetroelektrana

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

UK godišnje gubi milijardu funti (1,26 milijardi dolara) zbog ograničenja sistema uslijed nedovoljnog kapaciteta prenosa i troškovi ograničenja bi mogli narasti na 3,5 milijardi funti do vremena kada planirana rješenja budu implementirana naredne decenije, pokazao je novi izvještaj.

Policy Exchange, UK think tank, naveo je u nedavnom izvještaju da infrastruktura za prenos i distribuciju potrebna za povezivanje vjetroelektrana koje rastu oko i van obala Velike Britanije i Sjeverne Irske nije pratila potrebe i ostavlja sve veće količine energije neiskorištene.

„Ovo ograničenje, kada se operatorima vjetrogeneratora od strane operatera mreže nalaže da se isključe iz mreže zbog ograničenja na britanskom energetskom sistemu, predstavlja skup problem.“ kazao je UK think tank.

Prema izvještaju, zagušenje energetskog sistema koštalo je potrošače preko 2 milijarde funti od 2021. godine, a samo u 2022. godini isplaćeno je oko 210 miliona funti na ime ograničenja obnovljivim proizvođačima energije.

Kako flota vjetroelektrana na moru u UK raste sa današnjih 14 GW na ciljanih 50 GW do 2030. godine, UK je na putu da do 2030. godine petostruko poveća ograničenja, gubeći količinu električne energije ekvivalentnu godišnjoj potrošnji električne energije više od 5 miliona domaćinstava, navodi Policy Exchange.

Niz dugoročnih inicijativa je u toku kako bi se riješili ovi problemi, uključujući razvoj nove infrastrukture za prenos, sredstava za skladištenje energije i reforme pregleda tržišta električne energije, ali će za ove planove biti potrebno više od decenije da se u potpunosti ostvare i očekuje se da će ih nadmašiti dodavanje novih generacija i vizija značajne uloge za vodonik.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply