Skip to main content
search
VijestiSvijet

UK jača propise o brodarstvu kako bi se borila protiv prevare i poboljšala sigurnost

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Maritime and Coastguard Agency (MCA) preduzima korake ka jačanju propisa u brodarstvu s ciljem borbe protiv prevare i unapređenja sigurnosti na moru.

Implementacija odabranih mjera sigurnosti iz Međunarodne konvencije za sigurnost života na moru iz 1974. godine (SOLAS), koje je prihvatio IMO, u nacionalni pravni sistem UK-a biće podržana ovim mjerama, omogućavajući njihovo sprovođenje u britanskim vodama.

Stupivši na snagu 2. aprila 2024., nova pravila će se primjenjivati na putničke i teretne brodove na međunarodnim putovanjima i proširena su na neke brodove koji obavljaju isključivo domaća putovanja.

Kako je objašnjeno, zahtjevi uključuju identifikacione brojeve za brodove kao i za vlasnike i operatere, te zahtjev da brodovi imaju na brodu kompletnu istoriju svog rada – poznatu kao “kontinuirani zapis sinopsisa”. Tankeri moraju takođe biti pregledani u skladu sa najnovijim relevantnim međunarodnim kodom koji je dogovoren u IMO.

“UK, kao istaknuti član IMO-a, predvodi inicijative za poboljšanje sigurnosti pomorskog saobraćaja i borbu protiv pomorskih prevara. Implementacijom ovih međunarodnih standarda, osnažujemo našu sposobnost da efikasno djelujemo unutar naših teritorijalnih voda.” – izjavila je generalna direktorka MCA, Virginia McVea.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply