Skip to main content
search
VijestiSvijet

UN: Globalni ekonomski rast će se usporiti 2024. godine, što predstavlja izazove

AAA

Izvor fotografije: Lesia Khom / Shutterstock.com

Predviđeno je da će globalni ekonomski rast usporiti sa procijenjenih 2,7 posto u 2023. na 2,4 posto u 2024., što je trend ispod stope rasta prije pandemije od 3,0 posto, prema svjetskoj ekonomskoj situaciji i izgledima Ujedinjenih naroda (WESP) 2024.

Kako smo saznali, ova najnovija prognoza dolazi nakon globalnog ekonomskog rezultata koji premašuje očekivanja u 2023. Međutim, prošlogodišnji rast BDP-a jači od očekivanog prikrio je kratkoročne rizike i strukturne slabosti.

Vodeći ekonomski izvještaj UN-a predstavlja mračnu ekonomsku perspektivu u bliskoj budućnosti. Stalno visoke kamatne stope, dalja eskalacija sukoba, spora međunarodna trgovina i sve veće klimatske katastrofe, predstavljajući značajne izazove globalnom rastu.

Kao što je objašnjeno, izgledi za produženi period strožijih kreditnih uslova i viših troškova zaduživanja predstavljaju snažnu prepreku za svjetsku ekonomiju opterećenu dugovima, dok joj je potrebno više investicija za oživljavanje rasta, borbu protiv klimatskih promjena i ubrzanje napretka ka ciljevima održivog razvoja ( SDGs).

Globalni rast investicija će vjerovatno ostati prigušen.

Ekonomski rast je generalno nadmašio očekivanja, posebno u nekoliko velikih razvijenih ekonomija i ekonomija u razvoju. Međutim, ova očigledna otpornost maskira i kratkoročne rizike i strukturne ranjivosti.

Usred visokih nivoa duga, rastućih troškova pozajmljivanja, stalno niskih investicija, slabe globalne trgovine i rastućih geopolitičkih rizika, očekuje se da će globalna ekonomija rasti nižim tempom u 2024. i 2025.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply