Skip to main content
search
VijestiSvijet

Unapređenje sigurnosti na Crvenom moru: Obuka u Djibouti-ju pod pokroviteljstvom IMO-a

By 31/01/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Djibouti je bio domaćin specijalizovanog seminara (21-25 januar) namijenjenog osoblju luka sa zadacima u oblasti sigurnosti, organizovanog u cilju prepoznavanja potencijalnih sigurnosnih prijetnji i preduzimanja akcija za prevenciju rizika po lučke objekte u području Crvenog mora. Radionicu je organizovao IMO, uz finansijsku podršku EU, u okviru Regionalnog programa za pomorsku sigurnost u području Crvenog mora, okupivši 38 učesnika.

Kroz ovaj program, INTERPOL, IMO i UNODC zajednički djeluju u pružanju podrške zemljama učesnicama na području Crvenog mora, sa ciljem razvoja kapaciteta i promovisanja adekvatnih standarda sigurnosti i bezbjednosti za pomorske, lučke i kopnene organe za sprovođenje zakona, u suočavanju sa izazovima u ovom regionu.

Cilj IMO-a je pomoći zemljama učesnicama na južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu, da unaprijede pomorsku sigurnost i bezbjednost na području Crvenog mora, u skladu sa integrisanom pomorskom strategijom Afrike za 2050. godinu.

Među učesnicima, kako civilima, tako i vojnim licima, bili su predstavnici Pomorske administracije, mornarice, obalne straže, Nacionalne žandarmerije, imigracionih službi, te službenici sigurnosti lučkih objekata, službenici za kontrolu pristupa, uprava luke i relevantni menadžeri lučkih objekata.

Kurs (baziran na IMO model kursu 3.24) pružio je znanje potrebno za obavljanje dužnosti u skladu sa ključnim sigurnosnim i bezbjednosnim instrumentima IMO-a: Međunarodnom konvencijom za sigurnost ljudskih života na moru (SOLAS); poglavlje XI-2, Međunarodnim kodom za sigurnost brodova i lučkih objekata (ISPS); Međunarodnim kodom za pomorski opasni teret (IMDG) i IMO/ILO Kodom prakse o sigurnosti u lukama.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply