Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Unija Pomoraca – Novi softver za on-line obnovu dokumenata

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Unija pomoraca Crne Gore nadležnim državnim organima nedavno je predstavila inicijativu za elektronsko obnavljanje dokumenata pomoraca.

U prostorijama Lučke kapetanije Bar sastanak je održan na inicijativu Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

“Opšteprihvaćena ideja UO Unije predstavljena je ministru saobraćaja i pomorstva Filipu Raduloviću i direktorici Direktorata za pomorsku privredu Maji Mijušković, koji su je prepoznali kao veliki, decenijski, korak naprijed u pomorskoj administraciji, te dali “zeleno svijetlo”.”

Ideja je da se pomorcima omogući elektronska “on- line”  komunikacija sa lučkim kapetanijama te skrati period čekanja i obaveza pomoraca.

Naime,  plan je da se novim softverom pomorcu između ostalog omogući:

  • preuzimanje podataka potrebnih za procedure prvog izdavanja, obnove ili zamjene breveta,
  • da se započne primjena i priznavanje “on-line” elektronskih uplatnica raznih taksi za iste, čime pomorci ne bi gubili vrijeme u redovima banaka ili poštanskih ispostava.
  • slanje zahtjeva za prvo izdavanje, obnovu ili zamjenu breveta  u elektronskom paketu sa svim potrebnim dokumentima.
  • da se prekinu prakse izdavanja i zahtjevanja nepotrebnih dokumenata koji se u slučaju krajnje potrebe mogu tražiti na uvid prilikom preuzimanja dokumentacije

Kao što je poznato pomorac, osim finansijskih gubitaka prilikom administracije u lučkim kapetanijama, ima značajne gubitke vremena.

Prvo se čeka red samo da bi se dobile informacije potrebne za proces, potom slijedi fotografisanje, uplatnice, razna kopiranja i izvodi, preuzimanje fotografija te na kraju grupisanje i predaja na šalteru. U najboljem slučaju pomorcu oduzme od dva do tri sata. Ovo se mnogostruko povećava ako pomorac nije iz Kotora ili Bara već mora da putuje iz drugih gradova Crne Gore, a nerijetko iz inostranstva.

Novi program u ideji bi trebao pomorcu da dozvoli da sam pošalje sve potrebno, te da jedina obaveza bude lično preuzimanje gotovih dokumenata.

Tada bi se takođe pružila i mogućnost zaposlenicima u lučkim kapetanijama da u slučaju potrebe zatraže uvid u neki od dokumenata radi provjere.

Cilj sastanka je bio prezentovanje osnovne ideje,  gdje su pravnici Lučke morali da sagledaju zakonske regulative i prostor u kojemu bi mogli manevrisati prilikom stvaranja uslova za tako nešto.

Vjerovatno će se tokom procesa otvarati  novi problemi ili pravne nedoumice koje će, nadamo se, biti rješavane u hodu.

Drago nam je da nas pravnici LK Bar, kao i prisutni lučki Kapetan nisu dočekali sa gardom ili odbojnošću, već su prihvatili ideju kao dobar put da se smanji obimna administracija, utrošak vremena, kancelarijskih sredstava i novca jer su nam saopštili da čak i sa smanjenim resursima su uspjeli obraditi rekordan broj zahtjeva u toku prošle godine.

“Ostao je pozitivan utisak na kraju sastanka, gdje smo preuzeli obavezu da sami napravimo pristupačan i pregledan model “user friendly interface” koji će služiti kao neko uputstvo prilikom rada.

Nadamo se da je ovo početak koji će stvoriti dobre osnove za smanjenje obima posla i obaveza, ne samo pomorcima, već i lučkim uposlenicima, te poslati duge redove pred šalterima lučke, pošte, banke, kopirnice u prošlost“, saopšteno je iz Unije pomoraca Crne Gore.

Izvor: Radio Kotor

Podijeli vijest:

Leave a Reply