Skip to main content
search
VijestiSvijet

Univerzitet Solent predstavlja kurs o dizajnu održivih superjahti

By 03/04/2024April 4th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: P.Cartwright / Shutterstock.com

Univerzitet Solent, Southampton, uveo je program magistarskih studija iz održivog dizajna superjahti za akademsku 2024/25. godinu, označavajući prvi takav program u Velikoj Britaniji.

Trenutno se primaju prijave za početak studija u septembru 2024. Ovaj inovativni kurs, koji vode stručnjaci iz oblasti dizajna superjahti, integriše ekološke pristupe i direktno se bavi riješenjima sa manjim ugljeničnim otiskom.

“Održivost prelazi iz običnog trenda ili strasti u integralni dio poslovanja,” kaže Yann Dabbadie, tehnički menadžer u brodogradilištu Southern Wind.

Kurs predstavlja jedan od najnovijih napredaka na Univerzitetu Solent i njegovoj Pomorskoj školi Warsash, težeći doprinosu sigurnijim i održivijim morima smanjenjem ekološkog uticaja pomorske industrije na morsku okolinu. U 2023. godini pokrenut je UK Nacionalni istraživački centar za čisto pomorstvo (UK-MaRes Hub), sa Solentom kao osnivačkim članom, koji je dobio 21,3 miliona funti za istraživanje dekarbonizacije britanskog pomorskog sektora.

Smješten u jednom od primarnih pomorskih centara zemlje, kurs se nadovezuje na svog prethodnika – Dizajn superjahti – kombinujući inženjersku nauku, brodograđevnu arhitekturu i upravljanje projektima sa fokusom na praktično učenje.

Studenti će takođe imati pristup Centru za pomorsku održivost Solenta, vodećem istraživačkom centru koji se bavi izazovima sa kojima se suočavaju naši okeani.

“Industrija se brzo mijenja, i ono što ovdje naučite držaće vas ispred igre. Sada, radeći na dizajnima jahti i kruzera, svakodnevno koristim ono što sam naučio, primjenjujući te specijalizovane vještine i znanje koje sam razvio tokom vremena provedenog na Solentu,” kaže Sven Saborowski, diplomac originalnog programa dizajna superjahti Univerziteta, koji sada radi kao inženjer u Meyer Werft-u u Njemačkoj.

MSc kurs održivog dizajna morskih plovila i superjahti osmišljen je da opremi studente neophodnim inženjerskim znanjem i praktičnim tehničkim vještinama dizajna potrebnim za karijeru u industriji dizajna i proizvodnje leasure ili komercijalnih plovila, fokusirajući se na plovila koja obično variraju od 24 metra do 120 metara dužine.

Nakon završetka kursa, koji može uključivati disertaciju realizovanu u saradnji sa komercijalnim projektantskim biroom ili proizvodnim objektom, studenti će posjedovati potrebne vještine dizajna za ulazak u globalnu pomorsku industriju. Alternativno, mogu se odlučiti za dalje istraživanje kroz doktorski program.

Izvor: superyachtnews.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply