Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

UPSUL: Instalirana oprema za Jedinstveni nacionalni pomorski prozor

AAA

Izvor fotografije: UPSUL

Oprema za Jedinstveni nacionalni pomorski prozor (NMSW) instalirana je ove sedmice u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), nakon čega će biti instaliran i softver.

Na ovaj način, pojednostavljuju se i digitalizuju procedure prilikom najave dolaska i odlaska brodova u crnogorskim lukama, čime se ujedno smanjuje administrativno opterećenje na brodovima i doprinosi poboljšanju efikasnosti i ekološke održivosti pomorstva.

Očekujemo da će NMSW sistem početi da radi početkom jula, što je jako važno i sa stanovišta ljetnje turističke sezone, kada se očekuje dolazak većeg broja brodova-objavili su iz UPSUL.

Na ovaj način Crna Gora ispunjava obaveze iz Konvencije o olakšicama u međunarodnom pomorskom saobraćaju, po kojoj je naša zemlja obavezna da NMSW sistem implementira od ove godine.

Implementacijom ovog projekta ispunjavaju se i obaveze Crne Gore na putu ka EU integracijama.

NMSW projekat se finansira iz IPA 2017 fondova.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je dobilo EU sredstva za implementaciju ovog važnog projekta, čijom realizacijom rukovodi Uprava za kapitalne projekte, dok je UPSUL krajnji korisnik-zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTCG

Podijeli vijest:

Leave a Reply