Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

UPSUL: Nova oprema za traganje i spasavanje na moru

AAA

Izvor fotografije: gov.me

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) dobiće novu i vrijednu opremu koja će unaprijediti sistem traganja i spasavanja na moru u slučaju nesreće ili ozbiljne nezgode, dogovoreno je na sastanku vršioca dužnosti direktora UPSUL Harisa Husića sa v.d. direktorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Ivanom Šćekićem.

Na sastanku na kojem su bili i pomoćnik direktora UPSUL za sigurnost na moru Žarko Lukšić i Aleksandar Vuković iz sektora finansija ACV-a, rečeno je da je ovo donacija ACV na osnovu Sporazuma ove dvije institucije iz 2017. o saradnji i unapređenju Sistema traganja i spasavanja (SAR) na moru.

Donacija obuhvata nove spasilačke prsluke, kompresor za punjenje ronilačkih cilindara, radio uređaje za komunikaciju sa vazduhoplovima i specijalnu ličnu opremu za spasioce, tragače i operatere.

“Time će se unaprijediti operativna spremnost zaposlenih u UPSUL koji su prepoznati po adekvatnim i brzim odgovorima na sve incidentne situacije.

Donaciju će UPSUL iskoristi da dodatno unaprijedi i nadogradi sistem traganja i spasavanja na moru u slučaju nesreće ili ozbiljne nezgode vazduhoplova.

Ističemo da ACV svake godine donira vrijedna sredstva UPSUL-u namijenjena Sistemu traganja i spasavanja, a koje Crna Gora dobija od Evropske organizacije za bezbjednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL), shodno broju preleta preko vazdušnog prostora Crne Gore” – naveli su iz UPSUL.

Prema istim navodima, ova sredstva biće iskorišćena i za obuku “zaposlenih u dijelu traganja i spasavanja na moru, odnosno spasilaca”.

“Predstavnici UPSUL sa kolegama iz ACV diskutovali su i o unapređenju SAR sistema na Skadarskom jezeru i jačanju svih nadležnih državnih organa.”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Feral BAR

Podijeli vijest:

Leave a Reply