Skip to main content
search
VijestiSvijet

Urbani umjetnički rad i knjiga u čast 136. godišnjice Luke Lisabon

AAA

Izvor fotografije: Kitchenrise / Shutterstock.com

U okviru proslave 136. godišnjice, luka Lisabon predstavila je gradski mural portugalskog umjetnika Alexandre Farto, poznatijeg kao Vhils, i knjigu koju je uredio portugalski novinar Ferreira Fernandes, o izbjeglicama iz Drugog svjetskog rata sredinom 1940-ih, te o tome kako su Lisabon i luka bili ključni za njih.

Umjetničko djelo koje je Vhils stvorio inspirisano je fotografijom Roger Kahan-a, francuskog migranta jevrejskog porijekla, koji je koristio luku Lisabon kao prolaz za bijeg od rata. Vhils-ova umjetnička intervencija obnovila je fotografiju jevrejskog migranta pored poštanskog sandučeta, u Gare Marítima da Rocha Conde de Óbidos, prije ukrcavanja na transatlantsko putovanje. Umjetničko djelo se nalazi tačno pored tog istog poštanskog sandučeta, koje i danas postoji.

Fotografija je prvobitno bila spomenuta u nekim novinarskim člancima Ferreira Fernandesa i inspirisala ga je da napiše knjigu “O Cais da Europa, Roger Kahan, izbjeglica, fotograf – Lisabon, 1940“. Ova knjiga je lansirana 31. oktobra, tačno u Gare Marítima da Rocha Conde de Óbidos.

O Vhils-u – Portugalski umjetnik Alexandre Farto (rođ. 1987) vizualno je komunicirao sa urbanim okruženjem pod imenom Vhils još od svojih dana kao plodonosni pisac grafita početkom 2000-ih. Njegova inovativna bas-relief tehnika rezbarenja – koja čini osnovu projekta “Scratching the Surface” i koja je prvi put predstavljena javnosti na grupnoj izložbi VSP u Lisabonu 2007. i na Festivalu Cans u Londonu naredne godine – slavljena je kao jedan od najuvjerljivijih pristupa street art umjetnosti u posljednjoj deceniji.

Izvor: MedCruise

Podijeli vijest:

Leave a Reply