Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

USA pokreću ‘Operation Prosperity Guardian’ za osiguranje plovidbe Crvenim morem

AAA

Izvor fotografije: The Mariner 4291 / Shutterstock.com

Sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Lloyd Austin, u ponedeljak je objavio stvaranje multinacionalne operacije za zaštitu trgovine u Crvenom moru.

Nova multinacionalna sigurnosna inicijativa, Operation Prosperity Guardian, radiće pod okriljem Combined Maritime Forces i pod vođstvom njihove Task Force 153, koja se fokusira na sigurnost u Crvenom moru.

“Operation Prosperity Guardian okuplja više zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju, kako bi zajednički riješile sigurnosne izazove na južnom Crvenom moru i u zalivu Aden, sa ciljem osiguranja slobode plovidbe za sve zemlje i jačanja regionalne sigurnosti i prosperiteta”, rekao je Austin.

Nekoliko vodećih brodskih kompanija najavilo je u posljednjih nekoliko dana da će pauzirati sav kontejnerski transport, a neke će usluge biti preusmjerene da idu preko Rta dobre nade zbog rizika za posade i brodove.

“Ovo je međunarodni izazov koji zahtijeva kolektivno djelovanje. Stoga, danas objavljujem uspostavljanje Operation Prosperity Guardian, važne nove multinacionalne sigurnosne inicijative.

Crveno more je ključni vodeni put koji je bio neophodan za slobodu plovidbe i glavni trgovački koridor koji omogućava međunarodnu trgovinu”, rekao je sekretar Austin u izjavi.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply