Skip to main content
search
VijestiSvijet

Uticaj COP28 na pomorsku industriju

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Dok su zemlje često nailazile na poteškoće u pregovaranju o novom sporazumu, pomorska industrija se udružila kako bi pronašla svoj put naprijed, razvijala partnerstva i stvarala sigurnost za investicije, tvrdi Hayden Walmsley, vođa COP28, Fondacija Lloyd’s Register.

Posebno, u članku objavljenom na LR web-sajtu, Hayden Walmsley primjećuje da industrija vidi prilike, a ne samo izazove, budući da se perspektiva pomorske industrije značajno promijenila. Samit COP28 završen je 12. decembra u Dubaiju, postigavši – nakon dugih rasprava i kontroverzi – konsenzus Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o postepenom ukidanju fosilnih goriva.

Hayden nastavlja svoj argument navodeći “Green Shipping Challenge”, kao primjer gdje su zemlje, luke i kompanije objavile više od 60 značajnih saopštenja ili ažuriranja saopštenja o pitanjima kao što su novi zeleni pomorski koridori, integracija novih goriva i tehnologija bez emisija ili sa niskim emisijama, novi okviri za obuku pomoraca o novim pomorskim gorivima i podrška ukupnoj primjeni dugoročnog cilja strategije IMO za GHG za 2023. godinu i indikativnih kontrolnih tačaka.

Prema CEO Lloyd’s Register-a Nicku Brown-u: “Dok čekamo da brodovi na alternativna goriva budu dostupni i da se proizvodnja budućih goriva poveća, najbolje gorivo koje se može uštedeti je ono koje se ne sagorijeva”.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply