Skip to main content
search
VijestiSvijet

Uticaj ETS-a na pomorstvo biće €6-7 milijardi u 2024. i €15-18 milijardi do 2026.

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

“ETS ima uticaj na sektor pomorstva koji će u 2024. iznositi €6-7 milijardi. Kada sistem uđe u punu primjenu, do 2026. govorimo o procijenjenom uticaju od €15-18 milijardi.” Ove značajne sume su ono što brodovlasnici moraju podnijeti uz obavezu dekarbonizacije sektora, jer se ETS vidi kao alat za promovisanje dekarbonizacije.

Ovo su podaci koje je predstavio Roberto Alberti, glavni korporativni službenik Costa Crociere, na bini broda Costa Smeralda tokom događaja “Ekonomija mora” u organizaciji Il Sole 24 Ore. Alberti je istakao perspektivu brodovlasnika, zajedno sa Confitarma i Grimaldi Group-om, na tehničkom panelu o uticaju evropske ETS takse na pomorski transport, koji je moderisao novinar iz sektora Raoul de Forcade.

“Putnički transport čini oko 2% emisija u cjelokupnom pomorstvu,” precizirao je glavni korporativni službenik Costa Crociere. “Sektor kruzera će u okviru ETS-a doprinositi sa 600 miliona eura godišnje.” “Ovih 600 miliona eura koje podnose brodovlasnici kruzera,” objasnio je Alberti, “su dio troškova upravljanja brodom i neće se prenijeti na putnike,” što znači da cijene krstarenja neće rasti za putnike, “već su dio poslovnog rizika brodovlasnika.”

Više na: corrieremaritimo.it

Podijeli vijest:

Leave a Reply