Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Uticaj krize u Crvenom moru na poslovanje – rezultati ankete čitalaca

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Napadi u Crvenom moru dominirali su vijestima pomorskog sektora u proteklih šest mjeseci, predstavljajući jednu od glavnih tema.

Kako su napadi postajali intenzivniji, većina vlasnika i operatera odlučila je preusmjeriti svoje brodove preko Rta dobre nade, dodajući hiljade milja i do 14 dana tranzita, kao i značajne dodatne troškove goriva.

U poslednjoj anketi realizovanoj od strane Seatrade Maritime News, ispitanici su dali svoje mišljenje o tome kako je kriza u Crvenom moru uticala na njihovo poslovanje. Najveći dio ispitanika, oko 45%, rekao je značajno, 15% je navelo da je bilo uticaja “u određenoj mjeri”, dok je 14% izjavilo da kriza “nije mnogo” uticala na njih.

Od preostalih 40% ispitanika, njih 8% izjasnilo se da nisu vidjeli nikakav uticaj na svoje poslovanje, dok je drugih 18% navelo da nisu osjetili uticaj, ali očekuju da će ga osjetiti u budućnosti.

U trenutku pisanja, većina brodova nastavlja sa preusmjeravanjem preko Rta, i dok je broj napada opao, malo je znakova da će doći do rješenja situacije.

Ovi rezultati ukazuju na značajan uticaj krize u Crvenom moru na globalnu pomorsku industriju, stavljajući dodatni pritisak na već izazovne operativne i logističke uslove. Dok, se industrija prilagođava i traži načine za minimiziranje negativnih posljedica, neizvjesnost i očekivanja o budućim uticajima ukazuju na potrebu za stalnim praćenjem i pripremom za moguće dugoročne izazove.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply